360° прогноза: 17-18 октомври

0
 

Сподели

Shares

360° прогноза: 17-18 октомври

Докато се чудите какво ще бъде времето през уикенда, дали да тръгнете към планината или към морето и шапка против слънце или вятър да вземете, ние, заедно с Георги Йорданов, проверихме по-задълбочено прогнозите, анализирахме и обобщихме за вас:

Съботният ден ще бъде с ниски облаци и максимални температури в Западна България – 21-23 градуса, а за останалата част от страната – с 2-3 градуса по-ниски.

Очакват се слаби валежи в крайните западни и северозападни части на страната, но само в събота.

Вятърът по черноморското крайбрежие ще бъде със скорост 7-10m/s от изток. В неделя той ще отслабне до 3-6m/s. Големи вълни, за съжаление на сърфистите обаче, не се очакват.

В останалата част от страната в събота вятърът ще е слаб, главно от югозапад със скорост 2-5m/s. В планините, на 2000 метра надморска височина, нещата ще бъдат по-различни. В Западна България на тези височини вятърът ще бъде отново от югозапад, но по-силен, със скорост 6-10m/s. Във високите части на планините в източната част от страната той ще бъде от югоизток и по-слаб – със скорост 4-7m/s.

В събота частите от планините, разположени на над 1200-1600 метра, ще бъдат закрити, освен в крайните югозападни части, където ще има по-малко облаци.

В неделя вятърът ще отслабне, включително и в планините, като скоростта му се очаква да бъде 3-6m/s. Освен за планински преходи, времето в неделния ден ще бъде подходящо и за въздушни спортове като делта- и парапланеризъм.

Освен по-малко вятър, в неделя ще има и по-ниска влажност на въздуха. Това ще доведе до малко по-висока база на облаците и повече слънце.

Условията за колоездене и трекинг ще бъдат подходящи и през двата дни от уикенда. В събота обаче препоръчваме да се внимава във високите части на планините, заради очаквания силен вятър и облаци, които могат да намалят видимостта значително. Трябва внимателно да се преценят условията и в Западна Стара планина, където се очаква да има и слаби валежи в събота.

DH, маунтин байк
Снимка: Ред Бул

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.