ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Софийска планина

Сподели

Shares

Огромната територия на Стара планина е нарязана от множество дълбочинни разломи, които впечатляващо са почти успоредни един на друг. Тези долини я разделят на голям брой по-малки планини, които носят собствени имена и се отличават със собствен характер. По-надолу ви представяме Софийска планина.

Софийска планина
снимка: wikipedia/Софийска планина

Софийска планина

ФАКТИ:
Първенец: връх Готен – 1295 м
Πриродни забележителности: Кътински пирамиди
Условия за туризъм: частична маркировка, една хижа○
Локации за колоездене: тур с. Батулия – с. Бакьово
Спортни събития: „Джуренец Куест“, „Malak Sechko Run“

Планината принадлежи на групата малки планини, обграждащи от североизток Софийското поле. Софийска планина е разположена в блисот до град Нови Искър. Западните й склонове гледат към река Искър. Билото ѝ е плоско и заравнено, разположено на 900-1000 м н. и разкрива красиви гледки към София. В ясно време в далечината може да се види Рила в цялата й дължина.

Най-високият връх е връх Готен (1295 м). В подножието му се намира село Бухово, което е най-добрата точка за изкачването му. От селото се тръгва на северозиток по течението на река Буовица. От мястото с партизански паметник и чешма, намиращи се по пътя, се отклонява към билото и се върви нагоре без път, докато не се достигне най-високата точка. Върхът е маркиран с каменна пирамида. Оттук може да се продължи към Кремиковци, като се направи спирка през хижа Стрелец.

Софийска планина е покрита с черни пътища, което я прави много подходяща за планинско колоездене. Селата Локорско, Батулия, Бакьово, Гниляне, Реброво са все добри дестинации за вело разходка. Планината споделя една хижа с Мала планина и това е хижа Люляка. В района, по долината на река Крива, се намира катерачен обект върху варовикови отвесни скали с 30 спортни маршрута.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.