ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Плана планина

0
 

Сподели

Shares

С началото на Панчаревския пролом, Витоша свършва и започва Плана планина. Трудно е да бъде разграничена и дълго време двете планини са били смятани за едно цяло. Понастоящем за разделение между двете се приема Железнишка река.

Плана има изключително заравнен релеф по билните си части. Това я прави идеална за колоездене, в допълнение с множеството черни пътища, които вървят и се пресичат безразборно в нея. Иначе Плана е доста добре залесена, а на определени места – при връх Мухчел и Кокалянски манастир, може да се види и вековна дъбова гора. Във вътрешността на планината са разположени три села – Плана, Горни и Долни окол, между които могат да се правят приятни разходки. В близост до първото се намира връх Манастирище (1338 м) – най-високата точка в планината. Единствено в южните части на планината, към Самоковска котловина, склоновете се явяват малко по-стръмни и предизвикателни. Подслон на туристите предлагат хижа “Пейова бука” и три заслона (Рай, Саво и Кръстатият дъб).

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Плана планина

ПЛАНА ПЛАНИНА

Първенец на планината: Манастирище, 1338 м
Природни забележителности: вековна дъбова гора при вр. Мухчел
Условия за туризъм: частична маркировка, една хижа и три заслона
Водоизточници: Железнишка река
Колоездене: тур с. Железница – Кокалянски манастир

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.