Иновациите в най-голямата зала за катерене в България

За подробностите разговаряхме с мениджъра на Walltopia Climbing & Fitness, Владимир Павлов

Сподели

Shares
Walltopia Climbing & Fitness
снимка: Яне Голев/ Walltopia Climbing & Fitness

След като опитахме лично високите стени, различните хватки, интересните системи за самоосигуровка и оригиналната подова настилка (само със скачане) на най-новата и голяма зала за катерене у нас, решихме, че е време да полюбопитстваме относно произхода и смисъла на различните елементите от катерачната й утопия. За целта разговаряхме с Владимир Павлов, мениджър на Walltopia Climbing & Fitness.

Първият ни въпрос засегна прословутите светещи хватки, иновативна продуктова разработка на компания Walltopia под бранда E-Walls. За тези, които не са били още в Walltopia Climbing & Fitness, това са обикновени катерачни хватки, направени от полупрозрачен материал, зад които светят цветни LED диоди. Цветът маркира различните маршрути за преминаване. Благодарение на тях, залата, подобно на старата Boulderland, придобива леко сюреалистичен интериор, определен в най-голяма степен от многобройните цветни светулки. В центъра на залата се върти огромна диско топка. (Често свири хубава музика от големи, музикални колони и настилката е идеална за танцуване.)

Оказва се все пак, че решението с определяне на маршрутите с цветни светлини не е уникално за фирма Walltopia. Тренировъчните стени с името Moonboard, разработени от английския катерач Бен Муун, също ползват LED система, чийто лампички обаче се намират под самите хватки, а не зад тях. Самите хватки върху Moonboard са солидни и непрозрачни. Докато продуктът на Муун представлява ограничен в употребата си тренировъчен уред, то системата на E-Walls е приложима за нуждите на една цяла катерачна зала и е единствената такава досега, която е имплементирана и функционира в момента в комерсиален катерачен център.

Walltopia Climbing & Fitness
снимка: Яне Голев/ Walltopia Climbing & Fitness

Искрящата шарения е всъщност точно обратното на това, което цели дизайнът на Walltopia Climbing & Fitness, чийто стени са в бяло, светло сиво и дървена текстура. Влади разяснява, че в момента, когато приключи разработването на маршрутите, всички те ще изгаснат и посетителите на центъра ще могат да си „светват“ избрани маршрути с един клик през мобилна апликация. Това, според Влади, създава подобни условия на тези, в които са поставени участниците на катерачни събития, където се „работи“ върху един, конкретен маршрут, и от тази гледна точка LED системата помага за по-организирано и целенасочено катерене.

Конфигурацията със светлините осигурява по-голямо разнообразие от маршрути, тъй като едни и същи хватки могат да се използват в различни катерачни линии на стената. В момента залата предлага около 150 маршрута, за чието измисляне са били ангажирани повече от десетима от най-опитните катерачи в българските среди. (Английският термин е route setting.) От своя страна мобилната апликация, разработена специално за продукта E-Walls, позволява на посетителите да се ориентират в трудността на маршрутите, да запаметяват избрани такива на потребителския си профил и да си развиват портфолио от изкачени маршрути.

Друго нещо, което отличава Walltopia Climbing & Fitness от останалите зали в София, са системите за самоосигуровка, които изцяло елиминират нуждата от партньор в катеренето и също така правят началните посещения в залата по-безопасни. Обикновеното катерачно въже е заместено от стоманено такова, което в процеса на катерене се прибира автоматично от хидравлична система, а при отделяне от стената спуска катерача бавно надолу. Типът устройство е разпространен в други страни, като алтернативният вариант е то да се задвижва от магнитна система. Системата е много надеждна – до ден днешен няма нито един регистриран инцидент. Самоосигуряването има два недостатъка: Единият е, че дава допълнителна теглителна сила нагоре при катерене, което повлиява оценката за реалните възможности на катерача. Вторият е, че не предоставя възможност за почивка по средата на маршрута, каквато дава осигуряването от партньор, и при напускане на маршрута, трябва да се слезе до земята и да се катери отначало. Този проблем може да се реши, ако катерачът има със себе си дейзи, друга лента или примка, с която би могъл да се осигури към стената за почивка.

Самоосигурителните системи в Walltopia Climbing & Fitness са оригинален продукт на фирма Walltopia и носят марката „On Belay“. Това са същите системи като в Boulderland, но ползвани за доста по-голяма височина, която достига до 19 м. Системата отговаря на международните стандарти за безопасност и качество, установени от Европейския съюз. Тя е програмирана да преминава в извънреден, безопасен режим при няколко варианта на неизправност. Правилното й функциониране се проверява в началото на всеки работен ден.

Повечето възможности в залата за начинаещите катерачи са именно на маршрутите със самоосигуряване. Готовите въжени установки отгоре са сравнително малко и хората, които искат да катерят „на горна“ трябва да си изведат тези маршрути сами и на долна осигуровка, което изисква напреднали умения. Според Влади, големият брой самоосигурителни устройства, които са на разположение в залата, дефинират добра стратегия за развиване на начални умения. Те дават възможност за безопасно и бързо изграждане на катерачна техника, след което може да се премине на следващия етап – към самото водене. Там задължително се изисква катерачен партньор.

Последният ни въпрос към Влади беше свързан с настилката на залата, за която някои хора се оплакаха, че била прекалено твърда. Настилката е произведена от дъщерната фирма на Walltopia, ClimbMat. Обясниха ни, че различните зони са оборудвани с различни матове („дюшеци“, в случая от полиуретанова пяна), които се различават по своята дебелина и плътност, спрямо височината на падане и функцията си. Най-твърдата част е в централната част на залата, определена за катерене на боулдър. Най-крайното помещение от залата е оборудвано с много специална настилка, която може да „спаси“ падане от 17 м. Според Влади, пространството при боулдърите е омекнало значително в почти двата месеца, в които работи залата (което се е очаквало).

Разговорът ни завърши с поглед към близкото бъдеще. Първо, научихме, че посещенията на залата до момента са надхвърлили очакванията на собствениците. Голяма част от посетителите са хора, които не са катерили преди това, но имат ентусиазъм да опитат, което допринася за разширяване на аудиторията на спорта. Второ, разбрахме, че новото пространство успява да събере на едно място катерачи от различни кръгове, които доскоро са имали афинитет към определeна школа, и с това да стимулира обмен на опит и да води до нов прогрес.

Walltopia Climbing & Fitness
снимка: Яне Голев/ Walltopia Climbing & Fitness

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.