ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Малешевска планина

0
 

Сподели

Shares

Малешевска е една истински дива планина, която гледа Пирин от отсрещната страна на Кресненския пролом. Билото й представлява границата на България със Сърбия.

В планината са се запазили уникални естествени гори. В нея се намира високостъблена гора от благун на възраст над 250 г. и единственото компактно находище на дървовидна хвойна. Горското богатство се опазва в два резервата. Вливащата се в Струма река Лебица образува красива долина, над която се извисяват високи скали. Планината има объл релеф с билни заравнености и може да бъде опозната както пеш, така и на велосипед.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Малешевска планина
Малешевска планина, снимка: Деян Василев

Интересен преход, който води до висока гледка над река Лебница, тръгва от село Вълково, през село Игралище, достига скалните откоси над реката и продължава през селата Никудин, Добри лаки, Раздол и Струмяни. От село Никудин може да се продължи и в посока съседната Огражден планина и да се достигне до дивото и труднодостъпно село Крънджилица. Първенецът Ильов връх (1803 м) може да бъде изкачен с колело от село Клепало. В планината липсва туристическа база.

МАЛЕШЕВСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: Ильов връх, 1803 м
Природни забележителности: Кресненски пролом, скални долина река Лебница, естествени стари гори
Условия за туризъм: погранична планина, липсва туристическа база и маркировка
Условия за воден спорт: р. Лебница, р. Струма
Условия за колоездене: тур с. Крупник – с. Полена; изкачване на Ильов връх

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.