Руслан Вакрилов за Garmin Virb elite

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite
Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite

Руслан Вакрилов
Катерач, скиор, планински спасител и фотограф

Светът на екшън камерите стана необятен през последните години и можем да видим всякакви предложения на пазара. Като цяло съм традиционалист и обичам да използвам само изпитани марки, които са се доказали. Virb е едва първият модел екшън камера на Garmin, но имайки предвид впечатленията ми от другите продукти на компанията, нямам причина да се съмнявам в качеството, затова с интерес приех предложението да тествам Virb-elite. Ето и първите ми впечатления.

Екшън камерите Garmin Virb и Virb Elite
Екшън камерата Garmin Virb-elite

Когато извадих камерата от кутията, първата ми мисъл беше, че е доста голяма и тежка. Сравнявайки теглото й с основните конкуренти GoPro и Sony Action cam се оказва, че Virb е със стотина грама по-тежък. Тук обаче трябва да направя едно важно уточнение – когато се сложат предпазните кутии (кейсове) на GoPro и Sony Action Cam (а без тях те са напълно неизползваеми за екшън спортове), теглото почти се изравнява.

Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite
Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite. Снимка: Кирил Попбожиков

Втората ми мисъл беше, че изработката на Virb изглежда много солидна и това определено е камера, за която няма да се притеснявам, ако я намокря или изпусна от няколко метра върху скалите. Ако изпусна GoPro и Sony от високо и им счупя или надера кутията, ще се наложи да дам доста пари за нова, докато защитното стъкло на лещата при Virb струва много-по малко и не е такъв проблем да се смени, ако се счупи или нарани.

Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite
Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite. Снимка: Кирил Попбожиков

Третата ми мисъл беше колко е хубаво, че има вграден екран. След като си поиграх малко обаче установих, че екранът няма подсветка и е с доста ниска разделителна способност, което позволява само бегло да прегледаш кадрите или да се ориентираш какво точно снимаш. Ниската разделителна способност не я намирам за проблем, но си мисля, че не би било излишно да има подсветка (с опция за on/off, защото все пак идеята е да се пести батерия), за да може да се ползва екранът и на слаба светлина.

Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite
Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite. Снимка: Кирил Попбожиков

Четвъртата ми мисъл беше колко ергономично са измислени бутоните. Макар и вкъщи, веднага ги изпробвах с дебела ръкавица – никакъв проблем. Големият бутон за записване се използва с лекота и можеш да си сигурен, че камерата работи и без да си сваляш каската или да питаш някой “Братле, мига ли?“. Оказва се, че когато камерата е изключена, само с плъзгането на този бутон тя не просто се включва, но и директно започва да записва. Това със сигурност спестява секунда-две, ако искаш много спешно да запишеш нещо (например лавина, свличаща се по отсрещния склон), но се оказва и че е предпоставка камерата да започне да записва сама – точно това се беше случило, когато я взех за да я тествам – вкъщи установих, че разполагам с огромен запис на кутията отвътре, подплатен със звук от улиците на централна София, както и изтощена батерия.

Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite

Virb-elite (за разлика от oбикновения Virb) е снабден с GPS, скоростомер, алтиметър, пулс-метър и Wi-Fi. Намирам тези приложения за страхотни при каране на колело (и със сигурност работят чудесно, все пак тук Garmin са се доказали отдавна), но тъй като моите спортове са катерене и ски, всъщност никога не бих ги използвал. За backcountry ски ползвам отделен GPS (отново на Garmin), който ми върши много по-цялостна работа. Затова, ако си купувам Virb, може би ще избера обикновения (заради по-ниската цена), но пък той се оказва, че няма възможност за Wi-Fi връзка. Това за мен не е чак такъв проблем, защото не ползвам смартфон, за да прехвърлям файлове, а правя това директно на настолния си компютър, за да ги обработвам, но за обикновения потребител това определено би било недостатък.

Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite
Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite. Снимка: Кирил Попбожиков

ОПЦИИ и НАСТРОЙКИ

Тук ще спомена само настройките, които ме интересуват като фотограф.

Оптичен режим

Virb има възможност да записва в 4 оптични режима – Zoom 1, Zoom 2, Ultra Zoom и Wide. Не съм сигурен, че бих използвал Zoom 1 и Zoom 2, тъй като, ако ми трябва подобен ъгъл, просто бих ползвал обикновена видео камера или DSLR. На мен екшън камерата ми върши работа при максимално широк ъгъл, който обаче позволява и стабилизация на образа. При Virb това става при опцията Ultra Zoom, която позволява допълнително да се включи режим за коригиране на изкривяването, което намирам за много ценно. Стабилизацията естествено не е оптична, но смятам, че работи много добре.

Видео – резолюция и качество

Най-високата резолюция на записване е 1080p/30fps. Няма опция за 4k или 2,7k, но и не мисля, че е нужно освен за строго професионални цели. За обикновения потребител е важно да има достатъчно място за записване и дълъг живот на батерията и ще е напълно доволен от 1080p, имайки предвид, че неговото видео няма да участва на филмови фестивали, а ще се изявява най-вече на сцената на Facebook и Youtube. Единствено бих се радвал, както и много други видео ентусиасти, ако Virb имаше и възможност за запис на 1080p/60fps.

Качеството на картината е много добро. Намирам цветовете за коректни, само контрастът е малко по-силен отколкото ми харесва. Картината показва добър детайл и острота. GoPro прави видео с по-малък контраст и леко „жълтеещо“, което се коригира при последваща обработка и дава повече възможности за цветови настройки, които професионалният потребител , така или иначе, винаги прави. Картината от Virb е „готова за употреба“ и не изисква обработка, което е голям плюс за всеки, на който не му се занимава да обработва допълнително видеото си. При слабо осветление нивата на шум в картината обикновено са проблем за екшън камерите, но Virb се представя напълно достойно и шумът в нощните кадри не дразни.

Снимки

Virb прави снимки с 16 мегапикселова резолюция. Качеството отново е напълно задоволително. Снимките имат добър детайл и острота.

Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite
Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite. Снимка: Кирил Попбожиков

КАТО ТЕГЛИМ ЧЕРТАТА

Аз съм много приятно впечатлен от Garmin Virb. Лесен за употреба и „дуракоусточив“, много удобни приставки за закрепване и страхотен живот на батерията. Естествено има своите недостатъци, но като за първа екшън камера на Garmin, Virb се представя отлично. Допълнителните функции на Virb Elite са впечатляващи и много полезни за велосипедисти, но ако се занимавате с друг спорт, може би е по-разумно да заложите на по-евтиния вариант. Е, ако държите веднага да прехвърлите видеото със страхотната пудра на телефона си, а от там да го натриете в носа на всички, които седят в този момент пред Facebook, Virb Elite е вашият избор.

Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite
Снимка: Руслан Вакрилов с Garmin Virb-elite

Още за екшън камерите на Garmin – тестове в други екстремни, градски и планински условия, функции, характеристики и възможности:
Garmin Virb Elite – екшън хибрид
Garmin Virb Elite – вградени екстри и софтуер
С Garmin Virb Elite на колело
Garmin Virb Elite в градски условия

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.