Проучване на Garmin: Как карантината се отрази на физическата активност в глобален мащаб?

Как се промени светът по време на пандемията?

0
 

Сподели

Shares

 

След като наложената карантина в цял свят рефлектира сериозно върху начина ни на живот, от Garmin се заемат с анализ на ситуацията от, за да открият какво е въздействието на глобалната пандемия върху физическата ни активност, на база използването на техни продукти, които са едни от малкото, даващи подробна картина за физическото ви състояние, благодарение на множестовото датчици, които следят показателите на тялото.

Проучването показва, че в световен мащаб крачките през април 2020 г., които сме извървели по време на пандемията са с 12% по-малко, спрямо месец април 2019 г. За сметка на тях, обаче крачките ни от физически дейности у дома (упражнения, йога, стречинг, велоаргометър или бягаща пътека) са се увеличили с 24%, спрямо активността ни от миналата година по същото време. Оказва се, че сме наблегнали повече на домашните тренировки, за да преодолеем по-лесно въздействието на карантината.

Крачките ни от разходки са спаднали с 12%?

Пълната карантина ни остави у дома за дълго и това определено се отрази на движението и ежедневните ни дейности. Направеното сравнение между април 2020 г. и април 2019 г. ясно показва как пандемията си оказва влияние върху спортните занимания. Обобщавата статистика на хората, използващи смарт часовниците или някои от другите устройства на Garmin за следене на параметрите на физическите активности, показва в световен мащаб 12% спад на ежедневните крачки от разходки или придвижване от една точка до друга. Важно е да отбележим, че карантината не стартира едновременно по цял свят и затова резултатите са различни за всяка държава.

Карта на напревените стъпки в световен мащаб от разходки и изминаването на ежедневни разстояния

Крачките от физическа активност у дома са се покачили с 24%?

Може да ви се струва невероятно, но ако в продължение на два месеца ходите, тичате и извършвате някаква спортна дейност в  дома си, вашата физическа активност ще се повиши без съмнение. Повече от 20 апликации във всяко устройство на Garmin следят за интензивността на движенията ви и когато крачките направени от тези движения се обобщят се установява 24% повишение на активността, спрямо месец март и април миналата година.

ВИЖТЕ: Garmin: Брандът, който 30 години ни помага да намерим посоката, където и да сме

На картата долу може да видите по цветове, съотношението от най-малък към най-голям интерес на конкректна активност и какво се е променило в тендецията спрямо 2019 г.

Карта на спортните активности в различни държави по време на пандемията

В различни точки на света, ставаме свидели и на различни предпочитания как да прекараме свободното си време. Австралийците и канадците са категорични, че ходенето е най-доброто занимание по време на карантина. В Китай, Мексико и Южна Африка пък драстично са се увеличили тренировките с фитнес уреди.

Открива се тендеция и спрямо типа тренировка – през 2019 г. активно спортуващото население на набляга повече на „силови тренировки“, докато сега 50% от тренировките са кардио. Това показва, че има осезаема промяна при спортно-структурираните тренировки в залите, заемащи се от домашни и търсене на баланса на правилното трениране.

От Garmin pro се допитват до известни спортисти, които споделят, своето мнение за спортната активност по време на пандемия:

„В момента съм във Франция, където не мога да карам колело навън. Никога не бях карал на закрито, а сега трябваше да карам пет пъти седмично в зала на закрито и то в продължение на месеци.“ казва американската атлетка Тейлър Спийви, която в Европа от началото на карантината.

„Определено прекаваме повече време в платформи като Zwift .Нашата група се събира веднъж на 2 седмици за да прави сесия заедно – това е единсвеният начин да поддържаме връзка с хора, които обикновено виждаме всеки ден.”, споделя пък триатлетката Миринда Карфрае, която се намира в Колорадо.

Спад на видове спортни активности по света

Напълно очаквано, някои добре познати и радващи се на голяма популярност спортове, бяха изместени от други. Спрямо статистистическите данни от приложенията на Garmin, плуването съвсем е изчезнало като активност от САЩ до Близкия Изток.

Карта, показваща спада на физически активности в световен мащаб, в следствие на пандемията

Проучването сочи, че в Австралия 54% от плувците, сега практикуват бягане на открито, а в Китай 43% от спортуващото население е започнало да кара колело.

Мултиспортните тренировки заедно с туризъм и голф също се класират като дейности с най-голям спад в много страни. Но подобно на  плувците тези хора също намират алтернативи. В Южна Африка 20% от потребителите на игрищата за голф  през април 2019г. са се насочили към фитнес тренировките на закрито през април 2020г.

В обобщение на анализа си от Garmin са категорични, че независимо от пандемията и от всички негативи, които донесе на човечеството, все пак „Спортът намира начин“. Ако не сте практикували отдавна любимото си спортно занимание или ако въпреки карантината сте открили ново такова, дерзайте! 

 

ОЩЕ ЗА GARMIN:

Garmin Fenix 6X Pro Solar: Безкомпромисен до последния детайл

Garmin Fenix 6S Sapphire Rose Gold: Стил и функционалност за активни дами

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.