С Garmin Virb Elite на колело – тест и видео

0
 

Сподели

Shares

HMS_3618_2_640

Есента е вече в разгара си, горите са шарени, слънчевата светлина е мека и приятна. Чудесно време за разходка с колело в планината. В поредния тест на екшън камерата Virb Elite, решихме да изпробваме възможностите й докато се спускаме с колело в планината. През по-голямата част на изпитанията камерата беше монтирана на каската. Вграденият дисплей помогна да я нагласим под подходящ ъгъл, така че да заснемем най-пълноценен кадър.

Снимка: Стоян Памукчиев
Снимка: Стоян Памукчиев

Резултатът от двудневното каране беше доста задоволителен, макар и с леки забележки. Още веднъж батерията на Virb Elite се доказа като много издръжлива – изкара цял уикенд без зареждане. Вграденият GPS влезе в употреба – успяхме да свалим траковете на маршрута. Информирахме се и за изминатото разстояние, денивелация, максимална скорост. Доволни сме от качеството на видеото заснето в HD 1080p, 30fps. Картината е доста детайлна, с наситени цветове. Единственият недостатък е бавната реакция на процесора по време на запис при преминаване от сенчеста част на огрято от слънцето място. В такива моменти се забелязва забавяне в автоматичната настройка на експозицията и моментно прегаряне на картината. При скоростно спускане по каменист и неравен терен вибрациите, които се забелязват във видеото няма, как да се избегнат. Не сме използвали опцията за стабилизация на изображението, защото е активна само при малък ъгъл на зрителното поле (FOV – Ulta Zoom), който не беше приложим в нашия случай. Оптичната корекцията (дистозията) не функционира при най-широкия ъгъл на зрителното поле (FOV – Wide) и затова не сме я активирали.

Тестовете на камерата Virb Elite в градска среда може да видите тук.

Снимка - Виктор Троянов, колело - Стоян Памукчиев
Снимка: Виктор Троянов

Единия от дните забравихме приставките за монтиране и трябваше да измислим как да закрепим камерата стабилно на каската. Оказа се, че това се постига лесно със свински опашки. Камерата лепна идеално за каската, без да мръдне. По този начин дори се избегнаха допълнителни вибрации. Отчитаме ергономичния дизайн на камерата като изключително практичен. Virb Elite се доказа и като доста здрава. Претърпя немалко удари от клони и едно падане. Аеродинамичният дизайн помага за по-лесно преодоляване на клони и храсти, без препятствията да я килват назад и да променят ъгъла й.

По-подробна информация за техническите параметри на Virb Elite и първите ни впечатления може да получите тук.

Идея: Бернард Сиди
Идея: Бернард Сиди

Тялото на камерата е ударо и водоустойчиво. Не е необходимо слагане на защитен кейс, което прави записа на звук много по-чист и качествен. В края на деня след усилена работа, подложена на вибрации, прах и удари, спокойно може да измием камерата на чешмата.

Направихме опит да я закрепим на кормилото на колелото с подходяща приставка. Този начин на монтиране е удобен, когато липсват вибрации, при каране по асфалт или по гладки кроскънтри пътеки. Интересен е и ъгълът, когато камерата се постави на рамото, посредством гръдния колан. Недостатъкът на колана, е че доста стяга при по-дълго носене и е неудобен при спускане, когато сме екипирани с твърд гръб или раница.

Повече за работата с вградените сензори и софтуера за обработка Virb Edit може да откриете тук.

След като Virb Elite се представи достойно в градски и есенни планински условия, нямаме търпение да падне първия сняг и да тестваме камерата в снежната планина.

Експериментът с Garmin Virb Elite в градски условия може да видите тук. По-подробна информация за техническите параметри на Garmin Virb Elite и първите ни впечатления от работата ни с нея може да получите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.