Garmin Virb Elite – вградени екстри и софтуер

0
 

Сподели

Shares

След като представихме техническите характеристики и първите си впечатления от екшънкамерата на Garmin Virb Elite, сега обръщаме по-задълбочено внимание на вградените функции и софтуера, с които могат да се обработват заснетите видео материали.

HMS_3479_low

Virb Elite притежава удобни и полезни екстри като GPS, скоростомер, висотомер и компас. Данните от тях могат да се насложат към картината и да се изобразят в крайния видео клип.

virb-edit-01-big_low

За целта е неоходима програмата Virb Edit, лека и бърза за инсталиране. Чрез нея могат са се визуализират всички записани и измерени параметри по време на функционирането на камерата.

Вграден GPS

Бяхме любопитни да изпробваме вградения GPS и направихме велотест в Лозенската планина. При активиран GPS, с всяко включване, камерата генерира log файлове с разширение gpx., които се записват в отделна директория и отговарят на съответните час и дата. После много лесно тези файлове се прехвърлят в програмата за редакция Virb Edit, където координатите се преобразуват в трасе.

Untitled_06_low

Понякога, съвсем случайно, откриваме нова пътека за спускане с колело, която с удоволствие бихме повторили. В еуфорията не обръщаме достатъчно внимание на маршрута и при повтроно минаване не уцелваме същото трасе, даже се случва и да се загубим. Точно тук вграденият GPS е незаменим. Ценна функция, която позволява лесно разработване на нови велопътеки, които бихме карали отново или споделили с приятел. Веднъж свален тракът може да се използва в smartphone приложения или да се качи в някое от съвместимите устройства.

Untitled_04_low

Външни сензори и софтуер за обработка

Освен, че притежава вградени сензори като скоростомер, висотомер и компас, Virb Elite може да осъществи връзка и с различни външни устройства като сензор за измерване на сърдечната честота, сензор за каданс/скорост при въртене на педали или термометър.

Пълният набор на съвместимите устройства с Garmin Virb Elite може да видите тук.
garmin-heart-sensor-main_low

Оправяйки екипировката преди да започнем спускането, не забравяме да закпрепим специалния колан с вграден сензор през гръдния кош, за да направим запис на сърдечната честота по време на физическо натоварване. Камерата намира сензора автоматично и дори измерва честотата в реално време. Вече сме въоръжени с GPS, способни сме да измерваме скоростта и денивелацията, следим и сърдечния си ритъм. И цялата информация се визуализира в заснетото видеото. Нямаме търпение да разгледаме кадрите ползвайки софтуера Virb Edit и да видим наличните данни.

Untitled_07_low

Стартираме програмата. При качване на видеото от самата камера GPS координатите се свалят автоматично и веднага получаваме изображение на карта с трасето. От там нататък можем да изберем различен темплейт, с който да визуалирираме записаните параметри (скорост, денивелация, сърдечен ритъм, компас и т.н)

Untitled_09_low

Разполагаме картинките, където искаме по работния екран. Чрез Virb Edit освен визуализация на желаните данни, видеото много лесно може да бъде скъсено, изрязвайки отляво или отдясно. Експортваме черновата във формат MP4. и клипът е готов.

Untitled_12_low

Връзка към Smartphone

Една много удобна черта на Virb Elite е възможността за комуникация с smartphone чрез WiFi. Приложението Virb за Android и iPhone позволява генериране на картина в реално време, стартиране на видео запис и правенето на снимки чрез телефона.

HMS_3471_low

Освен, че получаваме доста качествена картина на дисплея на телефона, сравнена с картината от дисплея на камерата, може да управляваме камертата дистанционно, манипулирайки всяко едно от менютата.

HMS_3393_low

По време на видео запис, дисплеят на телефона губи картина. Garmin предвиждат подобрение на този параметър в следващия модел.

Заключение

Garmin Virb Elite притежава набор от функции, които са необходими на всеки един спортист. Освен качествена full HD картина получаваме и много допълнителна информация за релефа на терена, скоростта, с която се движим и физическото ни състояние. Тези екстри могат да ни помогнат да подобрим тренировъчния процес и да усъвършенстваме уменията си. Камерата печели все повече симпатии по отношение на функциите, които крие.

По-подробна информация за техническите параметри на Virb Elite и първите ни впечатления може да получите тук.

Как Garmin Virb Elite се държи при спускане с колело може да прочетете тук.

Експериментът с Garmin Virb Elite в градски условия може да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.