Първа помощ с „въздушна линейка“

0
 

Сподели

Shares

Оказване на първа помощ с хеликоптер и транспортиране до лечебно заведение при инцидент в планината. Медицински хеликоптери, линейки и обучени екипи, оказващи първа помощ, готови да реагират незабавно при подаден сигнал. Може да не звучи много реалистично за българската действителност, но на практика всичко това вече се случва и дава добри резултати.

„Активна грижа“

Благодарение на нов проект на Българския Червен кръст (БЧК), Сдружение „Клуб Активна сигурност” и Застрахователна компания „Лев Инс“, в страната вече има възможност да се оказва помощ на пострадали в планината с т.нар. „въздушна линейка“. Тази услуга е достъпна, при това на съвсем прилична цена, със застраховката „Активна грижа“.

„Активна грижа“

Медицинските полети се изпълняват с хеликоптери AUGUSTA A109K2, които са специално проектирани и оборудвани за спешни медицински акции. Те могат да летят до оборудвани и необорудвани площадки, включително над гъсто населени райони и трудно достъпни места до 4000 м надморска височина.

Медицинската апаратура на борда, освен всичката модерна техника за първа помощ, кислородна система, аспиратор за обдишване и амбулаторни материали, е снабдена и със специална бордна система. Тя събира данните на пострадалия и може да ги изпрати директно в болницата, към която той лети. Така се пести ценно време и медицинските екипи могат да реагират по-бързо и адекватно в критични ситуации.

Хеликоптерите на въздушната помощ са снабдени и с лебедка за извличане на пострадали дори от трудно достъпни места, когато се налага. Такъв случай имаше на 12 февруари 2015, когато екипът на една ит въздушните линейки бе извикан да окаже помощ на сноубордист, заклещен между отвесни скали в местността „Демянишка поляна“ край Банско. 21-годишният Джак Елекот бе издърпан с лебедката на борда на хеликоптера и спасен. Това е само една от поредица акции с въздушната линейка в района от началото на 2015-а.

В края на януари екипите на „Активна грижа“ имаха друга спасителна акция на тежко пострадал турски сноубордист със сериозен риск за живота. Именно благодарение на възможностите на медицинския хеликоптер и екипите, които оказаха незабавна помощ, сноубордистът беше спасен и се възстановява успешно.

Хеликоптер

Хеликоптерите на „Активна грижа“ са два. Единият се намира в София, а другият в района на Банско, когато не извършват спасителна акция. Местата са избрани стратегически, за да може да се реагира максимално бързо при повикване в който и да е зимен курорт в страната. Организирането на акция се извършва буквално за минути, независимо дали инцидентът е в Банско, Добринище, Пампорово, Витоша или Стара планина.

В планината услугите на медицинските хеликоптери са достъпни със застраховката „Активна грижа“. Тя покрива наземна и въздушна помощ в случай на инцидент или заболяване с нужда от спешно лечение. Застраховката струва 6 лева за 7 дни или 18 лв. за целия сезон. През зима 2014-2015 тя се предлага на всички каси за продажба на лифт карти в Банско, в офисите на „Лев Инс“ и посредниците на застрахователната компания.

„Активна грижа“

Застраховка „Активна грижа“ се координира от безплатен, денонощен телефон за спешни случаи – 0800 10 200. Неговите екипи работят активно с Планинската спасителна служба (ПСС), за да могат да реагират по-добре при спешни случаи в зимните ни курорти.

Повече за „Активна грижа“ можете да научите от Lev-Ins.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.