„Ком-Емине: Достигни лимита си!” – постижението на Дизела

1
 

Сподели

Shares

Кирил Николов-Дизела отправи към себе си най-сериозното предизвикателство, на което сме били свидетели досега. След като без проблем изкачи 5-те най-високи върха на 5-те ни най-високи планини за 24 часа, стана Европейски вицешампион по ориентиране и три пъти спечели XCo Adventure Cup, Дизела си постави нова цел, далечна цел – нос Емине.

Кирил Николов – Дизела

Пробегът „Ком-Емине: Достигни лимита си!”, с който Дизела искаше да постави нов рекорд, изминавайки го за 5 дни, се оказа твърде тежък. Планинският бегач прояви изключителна воля и издръжливост в борбата с трудното трасе и природни стихии, реално намали времето за пробег на 600-те километра, но се отказа на последните 11. Причината бяха изключително лошите атмосферни условия, множеството контузии и риск от хипотермия. Дизела промени графика си още през втория ден когато травма на крака го принуди да спре по-рано.

Рекордът за най-бързо изминаване на маршрута Ком-Емине е 5 денонощия и 14 часа. Той е поставен през 1986 г. и вече 28 години продължава да бъде недостижим.

Последните 48 часа се оказаха критични за планинският бегач. Кал до коленете, проливен дъжд, силен вятър, температури от около 14-15 градуса… както казаха и организаторите от XCoSports: “Това реши нещата в полза на здравия разум и запазване на здравето и живота на цялата група“.

Кирил Николов коментира пробега така: „Въпреки че бях много изморен, че ми идеше да се откажа няколко пъти и бях на границата на възможностите си, все пак не мисля, че успях да достигна лимита си.”

Кирил Николов-Дизела

Димитър Димитров – основен организатор на цялото мероприятие добави: „Кирил направи прехода Ком-Емине успешно! Това, че не постави рекорд, го отдавам основно на бурята в последните 24 часа. Ако иска, в бъдеще няма проблем да го постави – това е ясно. И без да оспорвам рекорда от 1986 година, аз лично смятам, че трябва да се даде повече информация за преминаването тогава.”

Хронологията на „Достигни лимита си!”:
Дизела прекрати пробега „Ком-Емине“
Последни 10 километра за Дизела
– Ден 5: Последен ден от предизвикателството „Ком-Емине за 5 дни“
– Ден 4: Дизела стартира от хижа Бузлуджа днес
– Ден 2: Дизела продължава към Емине след травма
– Ден 1: Дизела стартира пробега за нов рекорд по „Ком-Емине“
– Преди старта: Дизела планира рекорд – 5 дни по 120 км бягане

Треньорката на бегача Наталия Величкова подчерта, че успехът има и други измерения. „Популяризирахме маршрута, вдъхновихме много хора, преживяхме невероятно приключение и направихме така, че в България да не се говори само за футбол, а и за други спортове. И се гордея, че Дизела успя да преживее нещо, за което само сме чували, чели или гледали по филмите”.

Кирил Николов-Дизела

Макар и да не успя да постави рекорд, с „Ком-Емине: Достигни лимита си!” Дизела направи изключително постижение. Той привлече вниманието и подкрепата на много хора, почти през цялото време имаше придружители по трасето, които исках да бягат с него. През първия ден той изпълни графика и пробяга внушителните 109 км от връх Ком през Петрохан, Лакатник, вр. Мургаш, Витиня до паметника Арабаконак в Ботевградския проход. На втория ден, точно преди най-тежкия алпийски етап между Беклемето и връх Ботев, бегачът получи контузия на глезена, която се прехвърли и към коляното му. Това наложи преждевременно спиране на етапа за деня от съображения за здравето на атлета и за успешното продължаване на пробега на следващия ден. Етапът на третия ден бе съкратен до х. Бузлуджа, а на четвъртия – до м.Агликина Поляна в прохода Сливен-Елена. Поради това изоставане, на петия и шестия ден Кирил трябваше да бяга почти през цялото време, като имаше само 40-50 минути сън и съвсем кратки почивки на пунктовете.

Кирил Николов-Дизела

Повече за предизвикателството „Ком-Емине: Достигни лимита си!” можете да научите лично от Дизела, благодарение на интервюто, което даде за 360°. Какво разказа накратко Кирил Николов можете да видите тук.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Рекордът от 86-та е подобравян 2 пъти последните години, но с планинско колело, което е добре да се споменава. Ясно е, че планиското колездене не е бягане, но пък все пак е придвижване със собствени сили, а рекорда е подобряван при далеч по-слаба логистична и медицинска подкрепа от тази, който получаваше Дизела по време на пробега.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.