Дизела стартира пробега за нов рекорд по „Ком-Емине“

0
 

Сподели

Shares

Голямото предизвикателство за Кирил Николов-Дизела започна! Водещият ни планински бегач стартира своя пробег по маршрута „Ком-Емине“. Той се заканва да измине най-дългия маркиран планински маршрут в България едва за 5 дни и по този начин да постави рекорд. За сравнение, обикновеният турист преминава това разстояние по билото на Стара планина пеш за около 3 седмици.

Кирил Николов-Дизела

„Достигни лимита си!”
Кирил Николов-Дизела
5 дни
Около 600 км
Средно по 120 км на ден
12-16 август 2014 г.

Кирил Николов-Дизела

Стартът беше даден, а финалът е предвиден за събота, 16 август, вечерта. Всички желаещи да видят и насърчат атлета на живо са добре дошли на подкрепителните пунктове по трасето. Фенове на бягането могат да следят придвижването му и онлайн в реално време на специалния уебсайт disl.bg.

Повече за Дизела и предизвикателствата, пред които се изправя, можете да научите от самия него в интервюто, дадено за летния брой на списание 360°.

Кирил Николов ще трябва да пробяга най-дългия туристически маршрут в България, близо 600 км планинско трасе. Целта му е да покрие разстоянието 14 часа по-бързо от сегашния рекорд, поставен през 1986 година. Той ще трябва да се справи с 14 600 метра денивелация, да изминава средно по 120 км на ден и буквално да достигне до границата на възможностите си. Това е и мотото на проекта Ком-Емине – „Достигни лимита си!”.

Кирил Николов–Дизела

Кирил ще пробяга по-голямата част от трасето сам, но в последните 30-40 км на всеки етап ще има компания. По двама или трима бегачи, наречени „пейсъри”, ще тичат с него за морална подкрепа и за помощ при ориентацията по трасето. Те са ориентировачи, но сред тях има и един скиор.

Стартовете всеки ден ще са на зазоряване, а времето на финала на всеки етап зависи от самия бегач и това как той ще се справи с препятствията. Такива са гъстата кал и избуяла растителност по трасето поради скорошните проливни дъждове, ориентацията по тъмно и срещите с животни по пътя. Очаква се вторият ден (13-ти август) да е ключов за пробега, поради трудни участъци във вечерната част от трасето.

След като през 2013 г. успешно се справи с изкачването на най-високите пет върха на петте най-високи планини в България за 24 часа, сега бегачът ще трябва покаже отново изключителна физическа подготовка и воля.
Определените места за старт, почивки и финал на всеки етап са:

12 август: Връх Ком, Петрохан, Лакатник, Връх Високата Кула до с. Лесковдол, вр. Мургаш, Витиня, Ботевградски проход около паметника Арабаконак.

13 август: Паметник Арабаконак, проход Златица-Етрополе, вр. Вежен, Беклемето, вр. Ботев

14 август: Вр. Ботев, местност Узана, Шипченски проход, Бузлуджа, Кръстец (Гара Кръстец), х. Предела в Хаинбоаз, прохода Твърдица-Елена около х. Буковец

15 август: Х. Буковец, прохода Сливен – Елена в местност Агликина поляна, гр. Котел, Върбишки проход, Ришки проход.

16 август: Ришки проход, с. Рупча, с. Дъскотна, с.Топчийско, с. Козичино, пътя Бургас-Варна, нос Емине.

Кирил Николов-Дизела

Кой е Кирил Николов – Дизела?
Националният състезател по ориентиране и планинско бягане е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:
– Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г.
– 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
– 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
– Три пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011 и 2012

Кирил Николов – Дизела

„Ком — Емине“ е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Той съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Дължината на „Ком — Емине“ е приблизително 650-700 км, и е постижима за 20-25 дни в летни условия и около месец — в зимни. По време на прехода се преодолява терен с голяма денивелация и се изкачват или „подсичат“ повече от 100 старопланински върха.
За първи път маршрутът „Ком — Емине“ е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев – български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност, самият Константинов първи дава идеята за този преход, но не успява да я реализира. Едва през 1953 г. маршрутът е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт, и окончателно е уточнен при последващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.
Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г., а първото преминаване на маршрута наобратно (от Емине до Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.