Дизела планира рекорд – 5 дни по 120 км бяганеДата на събитието: 12.08.2014
0

Сподели

0Shares
0 0 0

Кирил Николов-Дизела

Добре познатият ни Кирил Николов-Дизела се заканва да постави нов рекорд! Той иска да стане най-бързият човек, пробягал маршрута „Ком — Емине“, изминавайки внушителните 120 километра на ден.

Европейският шампион по ориентиране заяви, че вече е започнал тренировки по трасето на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България.

„Достигни лимита си!”
Кирил Николов-Дизела
5 дни
Около 600 км
Средно по 120 км на ден
12-16 август 2014 г.

Кирил Николов–Дизела

Дизела иска едва за 5 дни – от 12 до 16 август 2014 г. – да пробяга близо 600 км по планинското трасе. По този начин той ще може да покрие разстоянието 14 часа по-бързо от сегашния рекорд, поставен преди почти три десетилетия. За целта, Дизела ще огледа трасето самостоятелно в рамките на по-малко от 2 седмици преди пробега. Той ще премине с бягане и с колело по-дивите участъци и тези около проходите по трасето.

След като през 2013 г. успешно се справи с изкачването на най-високите пет върха на петте най-високи планини в България за 24 часа, сега бегачът ще покаже отново изключителна физическа подготовка и воля за победа. Той ще трябва да се справи с 14 600 метра денивелация, да изминава средно по 120 км на ден и буквално да достигне до предела на възможностите си. Това е и мотото на проекта Ком-Емине – „Достигни лимита си!”.

Кирил Николов - Дизела

Повече за Дизела и предизвикателствата, пред които се изправя, можете да научите от самия него в интервюто, дадено за летния брой на списание 360°.

Феновете на бягането ще могат да следят придвижването на Дизела онлайн в реално време на специалния уебсайт www.disl.bg, който ще бъде активен скоро. Организаторите заявиха, че те са добре дошли и да го подкрепят и наживо в различните точки на маршрута. Определените за почивка на атлета места по трасето са паметника Арабаконак в Ботевградски проход, връх Ботев, хижа Буковец в прохода Твърдица-Елена и край село Риш до Ришкия проход.

Организацията на проекта е поета от XCoSports България, които успешно проведоха и комплексния пробег „5 върха” през 2013 г.

Кой е Кирил Николов – Дизела?
Националният състезател по ориентиране и планинско бягане е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:
– Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г.
– 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
– 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
– Три пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011 и 2012

„Ком — Емине“ е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Той съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Дължината на „Ком — Емине“ е приблизително 650-700 км, и е постижима за 20-25 дни в летни условия и около месец — в зимни. По време на прехода се преодолява терен с голяма денивелация и се изкачват или „подсичат“ повече от 100 старопланински върха.
За първи път маршрутът „Ком — Емине“ е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев – български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност, самият Константинов първи дава идеята за този преход, но не успява да я реализира. Едва през 1953 г. маршрутът е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт, и окончателно е уточнен при последващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.
Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г., а първото преминаване на маршрута наобратно (от Емине до Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Следете 360mag.bg, за да научите новините за новото предизвикателството, което си постави Дизела.

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.