Дизела планира рекорд – 5 дни по 120 км бягане

0


Дата на събитието: 12.08.2014

Сподели

Shares

Кирил Николов-Дизела

Добре познатият ни Кирил Николов-Дизела се заканва да постави нов рекорд! Той иска да стане най-бързият човек, пробягал маршрута „Ком — Емине“, изминавайки внушителните 120 километра на ден.

Европейският шампион по ориентиране заяви, че вече е започнал тренировки по трасето на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България.

„Достигни лимита си!”
Кирил Николов-Дизела
5 дни
Около 600 км
Средно по 120 км на ден
12-16 август 2014 г.

Кирил Николов–Дизела

Дизела иска едва за 5 дни – от 12 до 16 август 2014 г. – да пробяга близо 600 км по планинското трасе. По този начин той ще може да покрие разстоянието 14 часа по-бързо от сегашния рекорд, поставен преди почти три десетилетия. За целта, Дизела ще огледа трасето самостоятелно в рамките на по-малко от 2 седмици преди пробега. Той ще премине с бягане и с колело по-дивите участъци и тези около проходите по трасето.

След като през 2013 г. успешно се справи с изкачването на най-високите пет върха на петте най-високи планини в България за 24 часа, сега бегачът ще покаже отново изключителна физическа подготовка и воля за победа. Той ще трябва да се справи с 14 600 метра денивелация, да изминава средно по 120 км на ден и буквално да достигне до предела на възможностите си. Това е и мотото на проекта Ком-Емине – „Достигни лимита си!”.

Кирил Николов - Дизела

Повече за Дизела и предизвикателствата, пред които се изправя, можете да научите от самия него в интервюто, дадено за летния брой на списание 360°.

Феновете на бягането ще могат да следят придвижването на Дизела онлайн в реално време на специалния уебсайт www.disl.bg, който ще бъде активен скоро. Организаторите заявиха, че те са добре дошли и да го подкрепят и наживо в различните точки на маршрута. Определените за почивка на атлета места по трасето са паметника Арабаконак в Ботевградски проход, връх Ботев, хижа Буковец в прохода Твърдица-Елена и край село Риш до Ришкия проход.

Организацията на проекта е поета от XCoSports България, които успешно проведоха и комплексния пробег „5 върха” през 2013 г.

Кой е Кирил Николов – Дизела?
Националният състезател по ориентиране и планинско бягане е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:
– Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г.
– 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
– 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
– Три пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011 и 2012

„Ком — Емине“ е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Той съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Дължината на „Ком — Емине“ е приблизително 650-700 км, и е постижима за 20-25 дни в летни условия и около месец — в зимни. По време на прехода се преодолява терен с голяма денивелация и се изкачват или „подсичат“ повече от 100 старопланински върха.
За първи път маршрутът „Ком — Емине“ е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев – български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност, самият Константинов първи дава идеята за този преход, но не успява да я реализира. Едва през 1953 г. маршрутът е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт, и окончателно е уточнен при последващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.
Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г., а първото преминаване на маршрута наобратно (от Емине до Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Следете 360mag.bg, за да научите новините за новото предизвикателството, което си постави Дизела.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.