Карлос Сория ще гостува в България

0
 

Сподели

Shares

На 29 октомври всички почитатели на испанския алпинист Карлос Сория ще могат да се срещнат с него в Дом на киното. По покана на Форум Дълголетие той за първи път ще се изправи пред българска публика, за да разкаже за стремежите, върховете и дълголетието, както и още интересни истории, свързани с постиженията му в алпинизма.

Карлос Сория
Снимка: elpais.com
Кой е Карлос Сория?

Едно от важните имена в съвременния алпинизъм е именно това на Карлос Сория. 79-годишният към този момент испанец си е поставил за цел да се превърне в най-възрастния човек, който достига до всички 14 осемхилядника в света. В актива си той има 12 от тях, а за да се окичи с “Хималайската корона”, испанският алпинист трябва да достигне до Дхаулагири* и Шиша Пангма.

10 от тези 12 осемхилядници Карлос Сория достига, след като навършва 60 години. С това той се превръща в най-възрастния и единствен човек в света, който изкачва К2 (на 65 г.), Броуд Пик (68 г.), Макалу (69 г.), Гашербрум I (70 г.), Манаслу (71 г.), Кангчендзьонга (75 г.) и Анапурна (77 г.) на подобна възраст. 

Карлос Сория
Photo: abc.es

Освен постиженията по най-високите върхове в света, Карлос Сория има в актива си и изкачвания на най-високите върхове на всички седем континента. Това предизвикателство той осъществява, когато вече е навършил 70.

*Преди броени дни испанският алпинист прекрати 9-ия си опит за изкачване на Дхаулагири. Лоши метеорологични условия в региона (голяма опасност от лавини) са една от причините той да не продължи напред към “Хималайската корона” и през този сезон. Плановете на Сория са да се завърне отново по пътя към осемхилядника през следващата пролет.

Разговорът с Карлос Сория в Дома на киното ще започне в 18:30 ч., а за повече информация можете да следите събитието във фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.