Одеждите за туризъм: Слоеве, сезони, начини на употреба

По какви признаци да изберем и използваме туристическите си дрехи?

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: exarc.net

Подготовката за преходи започва с избора на гардероб. Правилото е само едно – дрехата на първо място трябва да бъде практична и удобна и чак тогава стилна.

Тъй като климатичните условия на мястото, където сте планирали излета си, определят и избора на съответната екипировка е важно да подберете дрехите си в зависимост от годишния сезон и характерните особености на конкретния район. Възможните варианти са три: летни, зимни и всесезонни.

Зимна екипировка за трекинг

За студ, висока влажност, силен вятър и мраз избирайте съответните дрехи, които могат да се справят с въпросните природни явления. Такива дрехи не трябва да затрудняват движенията или да ви карат да леете пот като Пол Пот, както и да не ви причиняват какъвто и да било друг дискомфорт. Основните характеристики са:

  • лекота 
  • терморегулация 
  • хидроизолация
Снимка: pohod-lifehack.ru

Дрехи за летен преход в гората

Екипировката за летния сезон е по-универсална. Въпреки доминацията на горещите слънчеви дни, никога не сте застраховани от дъжд. Летните дрехи, подобно на зимните, трябва да предпазват човек от неблагоприятни метеорологични условия, но в същото време и да не затрудняват подвижността му.

Характеристиките им са:

  • Възможност да предпазват от слънчевите лъчи 
  • Терморегулация 
  • Естествени тъкани или бързосъхнеща синтетика 
  • Бързо изсушаване 
  • Лекота

ВИЖТЕ ОЩЕ: Топ 5 материи за спортни дрехи: Предимства и недостатъци

Снимка: pohod-lifehack.ru

Всесезонни дрехи

Към нея спадат дрехите за есенни и пролетни условия. Сложността на избора тук се състои в това, че през тези годишни сезони е трудно да се предвиди какво време ще ви предложи природата. Днес може да грее слънце, а утре да вали дъжд или да се извие вятър. Такава нестабилност изисква внимателен подход при избора. Независимо от всичко, в раницата си трябва да имате дрехи от отворен и затворен тип.

Не забравяйте, че гората има свой живот и свои жители. Затворена тениска или ветровка и дълги панталони ще бъдат полезни в тези природни зони, с наличие на бодливи растения и обитавани от кърлежи, змии, паяци и други „чудовища“.

Отворен тип облекло е подходящо за места, където не ви застрашават подобни обитатели. Такъв тип къси дрехи могат да се носят при преходи през горски поляни, планински плата, степи и т.н.

Критерии за избор

Изборът на туристически дрехи може да отнеме много време, ако не знаете какво точно да търсите. Има няколко критерии за подбор, които ще ви помогнат бързо да се ориентирате:

  • Материята. Някои неопитни туристи погрешно смятат, че дрехите задължително трябва да са от естествена материя. Това убеждение не е напълно вярно. От памук или лен трябва да са само тези, които са в пряк допир с тялото, а връхните дрехи е за предпочитане да бъдат от синтетични материали. Те по-ефективно предпазват от лошо време.
  • Теглото. Бидейки в планината за няколко дни, имайте предвид, че дрехите, храната и багажа трябва да се подбират в съобразено количество. Не трябва да натоварвате раницата с твърде тежки дрехи, тъй като после ще трябва да я носите на собствените си рамене.
  • Цветът. Много хора предпочитат дрехи в тъмни цветове, защото се цапат по-трудно. Това е така, но опитните туристи знаят, че дрехите със светъл цвят и ярки елементи са по-практични – подобна цветова схема ще ви помогне лесно да забележите наличието на инвазивни насекоми като кърлежите, а в случай, че се изгубите, ярките зони ще ви направят по-лесно забележими за спасителите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изгубени в гората: Екшън план за оцеляване

Снимка: pohod-lifehack.ru

Правила за трите слоя

Производителите на туристическа екипировка се стремят да обърнат максимално внимание на функционалността на облеклото. Всяко нещо има своето предназначение, а комбинацията от всички тях прави полевите облекла един набор от защитни функции при всякаква ситуация. Условно горските дрехи се разделят на три слоя: 

  • Основен (тяло)
  • Изолиращ (отделителен)
  • Външен (защитен)

Първият слой – базов

Основното облекло има пряк контакт с тялото, така че трябва да е приятно на допир и подходящо за сезона и терена. През лятото това е тениска с къс или дълъг ръкав. При горещо време не е изключено силно изпотяване, следователно тъканите трябва да качествено да абсорбират влагата и да изсъхват бързо. За региони с много горещ климат е по-добре да изберете тениска, изработена от синтетика. Такава тъкан не пропуска ултравиолетови лъчи и по-добре ви предпазва от слънчево изгаряне. 

Вторият слой – изолация

Дрехите с изолиращ слой най-подходящи за есента и зимата. За разлика от първия слой, вторият не трябва да създава комфорт, а да задържа топлината. Това е така наречената междинна точка между външния студен въздух и топлото човешко тяло.
Популярен естествен материал тук е вълната, освен нея производителите прибягват още до пух или специални синтетични материи. 

Третият слой – защитен

Защитата от природните стихии е навярно най-важното качество при преходи на открито. Термобельото и изолацията ще ви бъдат слабо полезни, ако връхното ви яке е податливо на дъжд, а вятърът минава през него като песен на „Каризма“. Висококачествената горна дреха ще ви предпази от външни влияния, но и ще съхрани комфорта, създаден от дрехите под нея.
„Третият слой“ обикновено се прави от така наречените мембранни тъкани. Тяхната задача е да не пропускат влагата отвън, като едновременно с това позволяват на тази отвътре a.k.a. „опОтеното“ да се изпари. Също така връхният слой трябва бъде устойчива на късане и износване.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мембраната: За какво ти е?!?

 

Снимка: pohod-lifehack.ru

Съвременните технологии не търпят застой и все повече компании предлагат на туристите комбинирани опции, при които един слой може да изпълнява две функции наведнъж.

Трите слоя могат да се комбинират в зависимост от времето. Така можете да се адаптирате към текущите условия и да чувствате комфорт през цялото време.

Комбинираните схеми могат да бъдат следните:

  • Горещо е и предстои дъжд – сложете първия и третия слой
  • По-студено, но сухо – слагаме първия и втория
  • Студ и ветровито с валежи – всички слоеве заедно

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо е важно да се обличаме на слоеве при преходи?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.