Челникът DULOTEC H3: Стабилният партньор в мрака

Осветлете приключението си с този висококачествен български продукт!

0
 

Сподели

Shares

Българската марка DULOTEC, чийто универсален аутдор нож вече ви представихме, разполага и с голям каталог челници и фенери, и тъй като бяхме впечатлени от качеството, с което се работи в компанията решихме да проверим и какво е положението с осветителните им тела. Челниците и фенерите DULOTEC са подходящи за спорт, за къмпинг, за лов или за отдих на открито. Някои от продуктите са строго профилирани, за да осигурят подобаваща производителност за конкретни цели, а други са подходящи за повече от една сфери. 

Именно за един такъв универсален боец ще стане дума днес!

ОПИСАНИЕ

DULOTEC H3 Снимка: Христо Узунов
DULOTEC H3
Снимка: Христо Узунов

ЧЕЛНИКЪТ

DULOTEC H3 е бюджетен като ценови клас челник, който обаче обладава много от характеристиките на по-скъпите модели на другите марки. Основното му предназначение е да се използва за къмпингуване, хайкинг, риболов и работа на открито. Този спектър от приложения буквално се покрива от достатъчно широкото осветено петно, което прави – около 160 градуса и 150 м максимална далекобойност при 2050 лумена мощност.

DULOTEC H3 Снимка: Христо Узунов
DULOTEC H3
Снимка: Христо Узунов

Като дизайн H3 представлява водоустойчив алуминиев цилиндър, в който е поместена презареждаемата литиево-йонна батерия VAPCELL DULOTEC, с капацитет 3400 mAh. В средата на боядисаният в черно корпус е обособено допълнителното пространство за петте LED диода OSRAM P8, които обезпечават различните режими на работа. В двата края са разположени капачката на батерията (ляво) и капакът на USB-C порта, върху който се намира и бутонът за управление (дясно). Тялото се прикрепя към здрав PVC държач, снабден с ластична лента за главата. Така монтиран челинкът позволява около 180 градуса местене по вертикала. Цялото тегло на компановката е около 90 гр., а самият челник без батерията тежи само 42 гр.

DULOTEC H3Снимка: Христо Узунов
DULOTEC H3
Снимка: Христо Узунов

ФУНКЦИОНАЛНОСТИТЕ

DULOTEC H3 разполага с 5 степени на осветеност и 6 различни режима, които се управляват от един бутон чрез единично или двойно натискане и задържане. Също така бутонът е снабден със светлинна индикация в зелено или черено, която показва дали батерията е заредена или изтощена… 

Режими на работа:

Normal –  оттук се задават различните степени осветеност.
SOS – при спешни случаи.
Beacon – кара челникът да присветва веднъж на всеки 4 секунди, като по този начин може да бъде използван в качеството си на ориентир за вас или друга група хора.
Strobe – бързите насечени проблясъци на този режим оказват дезориентиращ ефект върху околните и се използва като защитна мярка при среща с диви животни.
Moonlight – използва изключително слаба светлина от 2 lm
Turbo – генерира мощност от максималните 2050 лумена за 30 секунди или до достигане на вътрешна температура от 60 градуса, след което автоматично ще превключи в нормален режим. Също така ако при включване на този режим температурата на челника е над 55 градуса той няма да се включи, а автоматично ще премине към следващия.

Степени на осветеност в режим Normal:

Максимална (1470 lm)
Висока (935 lm)
Средна (405 lm)
Ниска (195 lm)
Минимална (100 lm)

DULOTEC H3Снимка: Христо Узунов
DULOTEC H3
Снимка: Христо Узунов

АКСЕСОАРИТЕ

Челникът пристига в полутвърда гумирана удароустойчива кутия, отваряща се с цип и снабдена с удобен карабинер за закачане към раница или колан. Заедно с държача и лентата за глава, комплектът включва още USB-C кабел за зарядно и 4 щипки за прикрепяне към каска. 

ВПЕЧАТЛЕНИЯ

DULOTEC H3Снимка: Христо Узунов
DULOTEC H3
Снимка: Христо Узунов

Усещането, когато хванете DULOTEC H3 е за стабилност – тежък метален корпус и респектиращ “тактически” външен вид. Стабилността продължава да се усеща и когато поставите устройството на глава си. Въпреки 90-те грама тегло, благодарение на ергономичния държач, извит по дъгата на челото и ластичната лента с удобни катарами за пристягане, челникът приляга… стабилно. Дори след около 4 часа върху главата ви няма да изпитате дискомфорт, освен може би, нужда малко да поотпуснете лентата по някое време. Когато пък приключите работа, ако не използвате защитното калъфче от комплекта можете удобно да пъхнте челинка в джоба на дрехата или на раницата си – формата му е компактна просто „заспива“ вътре.

Колкото до манипулирането, трябва да признаем, че в началото свикването с настройките на различните степени и режими бе малко объркващо, но след известна практика се свиква – Едно натискане за включване; Задържане за изреждане на степените осветеност; Два бързи клика за различните режими; Едно натискане за изключване.

DULOTEC H3Снимка: Христо Узунов
DULOTEC H3
Снимка: Христо Узунов

Оттам нататък, както се казва, челникът прави ден! При 100% осветеност, или 1470 lm, изделието може да се използва даже през деня като помощно осветление на сянка или дори като запълваща светлина при фотографиране. Останалите режими са според нуждите на конкретната ситуация, но възможността да оперирате със слаба осветеност между 200 и под 100 lm е изключително щадяща както околните, така и очите ви, в условията на пълен мрак. Единственото неудобство идва при избора на мощност. Ако искате да засилите светлината с една или две степени, например от 15% на 30%, преди това трябва да изчакате да се изредят по слабите режими, а след тях и по-силните, защото редът, в който се движат е само в низходящ порядък. От това следва, че понякога може неволно да заслепите себе си/някого.

Тук е редно да обърнем внимание и на предупреждението от инструкциите да не насочвате челника пряко към вашите или чужди очи поради риск от увреждане! За съжаление при интензивна употреба е силно вероятно подобен инцидент да се случи поне веднъж и трябва да кажем, че след подобно осветяване със 100% сила наистина изпитахме лека тежест в очите, която имаше нужда от известно време, за да премине.

DULOTEC H3 Снимка: Христо Узунов

Да, с покритие от около 150 м в максимален режим, настоящото устройство не е най-далекобойният челник на пазара (такъв е моделът H1), но и не това е целта тук. Силата на H2 е в широкото 160-градусово равномерно светло петно (в средата все пак е една идея по-ярко), което изпълва околното пространство така сякаш сте запалили лампата в хола. Хвърляната сянка пък е с размити, почти дифузни граници, което смекчава до известна степен иначе строгата студено бяла светлина. В подобна обстановка се работи удобно независимо дали режете пържоли или опъвате палатката по тъмно.

Както вече обърнахме внимание ластичната лента държи челникът стабилно към главата ви, а с двете катарами много лесно можете да регулирате степента на стегнатост. В допълнение към нея идват и четирите куки за каска, които се поставят или отстраняват много лесно благодарение на цепка в средата. Те позволяват да прикрепите челника към различни типове каски с борд, което в съчетание с влаго и удароустойчивостта му, разширява сферите на употреба допълнително, например в пещерното дело.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

DULOTEC H3Снимка: Христо Узунов
DULOTEC H3
Снимка: Христо Узунов

DULOTEC H3 е изключително приятен и най-вече надежден челник подходящ за къмпинг/трекинг (в нашия случай), при който качеството превъзхожда цената!

Алуминиевият корпус е достатъчно здрав, за да не му пръснете халката, ако го изпуснете на някой камънак, като едновременно е и с доволно компактна форма, която не заема място сред останалата ви екипировка. Различните степени и режими на работа правят устройството наистина мултифункционално, с различни възможности за приложение. Светлото петно осигурява достатъчен кръгозор в пространството около вас, а батерията осигурява достатъчно дълъг живот, за да свършите спокойно всичките си нужди сред природата.

Накратко – ако не виждате светлината в тунела, значи не използвате челник DULOTEC H3!

Продуктите DULOTEC ще откриете при нашите приятели от sorbe.bg!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.