Защо е важно да се обличаме на слоеве при преходи?

Кога тялото ни губи топлина и какво трябва да направим в тези случаи?

0
 

Сподели

Shares

Ако приключението е ваш верен спътник и обичате преходите в планината, най-вероятно знаете, че е много важно да съобразите екипировката си с мястото, на което се намирате. Един от най-важните аспекти, който почти сигурно ще ви гарантира безаварийно пребиваване в планината, са всички слоеве, с които сте облчени.

First Ascent Layering with Seth Waterfall

За да разберете изцяло функцията на слоевете обаче, преди всичко трябва да се запознаете с това как реагира вашето тяло в различни ситуации. Точно затова най-важно е да разберете как работи метаболизма ви и кога тялото губи топлина.

За да сте пълноценни по време на дълъг преход с раница на гърба, трябва да сте приели достатъчно калории, които да повишат енергията ви. В моменти, в които човек е физически активен, метаболизмът много бързо се ускорява и следователно увеличава нуждата от храна почти 10 пъти повече от нормалното. Метеорологичните условия също влияят на това колко храна да приемате. Ако, например, ви е студено и тялото ви трепери, то изгаря поне 400 калории на час, за да се стопли. Това означава, че вие трябва да си набавите изразходените калории чрез допълнително храна.

Grisport
Снимка: Grisport UK

Няколко са основните фактори, които карат човешкото тяло да губи от своята топлина. Най-често срещаният е потенето. Когато сме в планината, ние сме физически активни. Тялото ни се загрява и по повърхността на кожата започват да избликват капчици пот, които се изпаряват и намаляват телесната температура и охлаждат кръвта. В такива ситуации е много важно да обърнем внимание на основния слой. За да не се задържа влагата по него и да се чувстваме комфортно, той трябва да е изграден от дишаща материя.

ВИЖ ОЩЕ: Всичко, което искаш да знаеш за мембранните дрехи

Друг важен процес, в който нашето тяло може да се окаже главен герой, е т.нар. конвекция. Температурата на вятъра или водата много влияят на това дали ще ни е топло или не. Затова, когато сме сред природата и времето се окаже ветровито или дъждовно, трябва да имаме ветровка или дъждобран, които да ни предпазят в съответната ситуация. А когато температурите рязко паднат, трябва да сме подготвени с допълнителен слой дрехи, който да не държи тялото ни на студено.

И ако все пак се окажете в ситуация, в която нямате достатъчно дрехи, които да ви стоплят, преди всичко не се стресирайте. Има и други начини, в които да загреете тялото си. Не спирайте да се движите, например. Ако го правите с по-високо темпо или носите по-тежка раница, ще се стоплите много по-бързо отколкото сте очаквали.

© Gustavo Cherro/Red Bull Content Pool

Когато става въпрос за слоеве, разбираме, че те са важни за хората още от зората на човечеството. Затова не трябва да ги подценяваме и днес, особено високо в планината. Можем да проследим употребата им от Адам, който използва смокиновото листо да се покрие. Еволюцията е помогнала на следващите поколения да използват повече слоеве от само едно листо, докато се стигне и до днес, когато вече имаме възможност да се облечем с най-различни видове, създадени за всякакви ситуации.

ВИЖ ОЩЕ: Всичко, което трябва да знаеш, преди да се отправиш на преход по планинските пътеки

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.