Мембраната: За какво ти е?!?

0
 

Сподели

Shares

Това е единственият въпрос, на който трябва да си отговориш, преди да пристъпиш към покупката на следващата мембранна дреха. В противен случай бъди готов да се разделиш с голяма сума пари за нещо, което ще ти е напълно безполезно! Смяташ ли да я носиш високо в планината или просто ти трябва нещо, което да те запази сух, докато стигнеш до работното си място? Трябва ли да те предпази при разходка в сив и облачен ден или ще обикаляш из проливните дъждове на тропиците?

Мембраната е нещо толкова просто и същевремено – адски трудно за разбиране. Повечето хора сляпо вярват, че тази дреха ще ги опази сухи от дъжда и ще спре потенето им, като в реклама на сух дезодорант. Но изненада – мембраната не притежава магически сили, които карат водата да я заобикалят. Това е МЕМБРАНА – тя пречи на водата за известно време. А както добре знаеш – водата нищо не може да я спре.
Или обяснено с малко повече думи…

Мембраната - за какво ти е?

ВОДОУСТОЙЧИВОСТ

Даден продукт може да бъде класифициран като „водоустойчив“, само когато оказва съпротивление на водното налягане. Т.е. това е свойството на материала да не пропуска вода.
Според наложилите се световни стандарти, за да се нарече една материя водоустойчива, платът трябва да издържа на налягане от минимум 1500mmH2O при ниския клас дрехи (голф, футбол, мода), а за по-високия клас дрехи (катерене, ски, лов), изискването е минимум 5000mmH2O.
И въпреки това, колкото и да са високи показателите на водоустойчивост на плата, нека не забравяме за шевовете на дрехата. Може да имаш най-добрия водоустойчив плат, но ако съединиш две парчета заедно, водата със сигурност ще намери път между тях. Така че единственият начин да й се попречи да проникне през плата е чрез подлепени шевовете.
Стандартизираният тест за измерване на степента на водонепропускливост се извърша с тръба с диаметър 1 inch (25.4 mm), като се означава с единица за налягане „воден стълб“ (mmH2O), приложено за единица време (24hr) → mmH20/24h

Само за пример:
Ако те вали дъжд със скорост 50 km/h, той оказва налягане върху дрехата, равно на около 700 mmH2O. Налягането, което оказваш върху панталона си, когато опреш коляно в снега, е средно 10000 mmH2O.

Водоустойчивост в милиметри (… или прост превод на цифрите):
0 mm: очевидно не са водоустойчиви. Това са сита, мрежи и решетки.
0 mm – 1000 mm: устойчиви на дъжд, но не са водоустойчиви. Повечето Softshell-ове.
1000 mm – 5000 mm: устойчиви на слаб дъжд, но пропускат вода под натиск (при продължителен допир до мокра повърхност).
5000 mm – 15,000 mm: водоустойчиви, но пропускат вода под натиск (при продължителен допир до мокра повърхност).
15,000 mm – 30,000 mm: водонепропускливи, дори и при сериозно налягане.
35,000 mm и повече: солидни и непорести материали. Трябва да се деформират или разрушат, за да протекат. Пластмасови, гумени, метални и др. повърхности.

Мембраната - за какво ти е?

ДИШАЕМОСТ

Това е свойството на плата да изпарява влажните пари.
„Дишаемост“ е способността на тъканта да позволява на влагата да преминава през плата. По-ниското съпротивление на плата към трансфера на парите означава по-голяма „дишаемост“. Когато си на разходка в парка например, тялото отделя около половин литър влага за час, а при по-силови натоварвания, това количество често надвишава един литър. Естествено, точността на тези параметри е в пряка зависимост от системата на обличане и заобикалящата те среда.
Степента на дишаемост се измерва в преминалата през материята маса влага (gr) на единица площ (m2) за единица време (24h) → gr/m2/24h

ВЕТРОУСТОЙЧИВОСТ

„Ветроустойчива“ наричаме материята, която не позволява на вятъра да преминава през нея. Полезно е да имаш дреха от подобна материя, ако искаш да ти е топло. Макар да изглеждат тънки и понякога не особено здрави, всъщност ветростойчивите материи са перфектната изолация, от която имаш нужда. Платовете, в интерес на истината, са много здрави, а разстоянието между конците и нишките, от които са изтъкани – твърде малко, за да пропускат въздух. А това е най-ефикасният начин да не усещаш студ – задържайки обем въздух близо до тялото си.
Ветроустойчивостта се измерва в мерна единица CFM (кубичен фут за минута), като е показател за това какъв обем въздух (вятър) може да премине през плата за единица време. Фактически, колкото по-ниско е числото пред означението, толкова по-малко въздух пропуска материята.

ХАРД И СОФТ
Така наречените хардшелове (hardshell) са материи, които осигуряват голяма протекция при тежки атмосферни условия. Те са изцяло ветроустойчиви, водоустойчиви и дишащи. Дрехите от този тип се използват за повърхностен, трети слой облекло.
Софтшеловете (softshell) са с много по-слаба водосутойчивост, но за сметка на това с по-добри показатели на дишаемост. Дрехите от този тип са значително по-удобни за спортни дейности, осигуряват по-добра термо изолация и свобода на движенията. Могат да се използват както за междинен, така и за повърхностен слой дреха.

ВИЖ ОЩЕ: Бърз курс по анатомия на мембаната

Статията е част от брой ЗИМА 2014. Ако сте изпуснали стар брой, но искате да си го имате в колекцията, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно, най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Зима 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.