Топ 5 материи за спортни дрехи: Предимства и недостатъци

Според характеристиките и приложението

0
 

Сподели

Shares

Кремена Апостолова работи като редактор за Dress4less от 5 години. Завършила е моден дизайн и е влюбена в тази професия. Следи модните списания и новите тенденции и не е чудно, че разполага със задълбочени познания в сферата.

Обожава да пише за мода и това, което е актуално в момента. Вярва, че за някои хора стилът е вродено усещане, а останалите могат да бъдат научени на него!

Ето какво има да ни каже като експерт по отношение на спортните дрехи и използваните материи:

Материи за спортни дрехи
Снимка: Pixabay.com

Тренировките са неизменна част от ежедневието на хората, които се стремят да живеят здравословен и физически активен начин на живот. Заедно с разнообразието от видовете спорт, с които може да се занимавате, идва и разнообразието от спортни дрехи на пазара.

Когато избирате спортен екип, трябва да се концентрирате не само над това как дрехите ви стоят, но и от каква материя са изработени. Подборът на правилната и подходяща екипировка може да е труден, изморителен и да отнеме много от ценното ви време. За да ви помогнем в това начинание, ще ви разкажем повече за предимствата и недостатъците на 5-те топ материи за спортни дрехи.

Петте най-често срещани материи за спортно облекло

Материи за спортни дрехи
Снимка: Pixabay.com

Полиестер

Полиестерът е една от най-издръжливите и финансово достъпни материи. Не сме учудени, че е топ избор на производителите при изработката на спортно облекло. Тренировъчните екипи от полиестер не се свиват при изпиране и поддържат формата си много по-лесно от другите материи, освен това са рециклируеми. Други големи предимства на полиестера са ниската абсорбация на влага при изпотяване и бързото съхнене на плата, което е повече от добра новина за активно спортуващите.

Микрофибър 

Микрофибърът е синтетичен материал, изграден от фини влакна с линейна плътност. Микрофибърният плат е изкуствено създадена скъпа материя, често използвана в изработката на маркови спортни дрехи, като тениски, клинове и къси панталони. В основата е съчетание от полиестерни и/или найлонови нишки, 100 пъти по-тънки от човешката коса. Съответно, микрофибърните дрехи комбинират положителните качества на двете материи: лесна просмуквателна способност, бързо изсъхване, без задържане на влага за продължително време. 

Памук

Памукът е мека и лека естествена материя, която е синоним на комфорт при облеклото. Освен в ежедневната, формалната и спортно-елегантната мода, памукът намира почетно място и сред петте най-често използвани платове при спортните екипи. Най-често се срещат дишащи памучни рокли и тениски, които бързо попиват потта и позволяват на спортуващия да се чувства удобно по време на тренировка. За разлика от останалите материи, които разгледахме и тепърва ще разгледаме, памукът съхне много по-бавно.

Материи за спортни дрехи
Снимка: Pixabay.com

Полипропилен

Полипропиленът е изключително лек плат с антистатични свойства. Поради изкуствената си пластмасова основа, материалът не е особено привлекателен за развитие или храна на бактерии, насекоми и микроорганизми. Напълно водоустойчива, полипропиленовата дреха не пропуска вода и има изключително ниска топлопроводимост, задържайки телесната температура за дълго време. Материята е много подходяща за физическа активност сред природата, където времето често изненадва спортуващите или температурите са ниски. Материята може да се рециклира.

Вълна

Вълната е естествено влакно, което много често се използва при спортните облекла. Платът е изключително дишащ, което гарантира възможно най-малко неприятни миризми от потта при физическа активност. Вълнената тъкан спомага за терморегулацията. Тя улавя и задържа топлината на тялото, което прави материята много подходяща за спортни дейности на студен климат. 

Предимства и недостатъци на материите за специализирани спортни дрехи

Материи за спортни дрехи
Снимка: Pixabay.com

Естествени или изкуствени материи

Основните предимства на естествените материи пред изкуствените, са дишащите тъкани и бързата абсорбация на влагата от потта. За сметка на това, облеклата от естествени влакна, като памука, съхнат много по-бавно и оставят неприятни петна по дрехите. Спортните екипи от изкуствени материи, от своя страна, притежават способността да изсъхват изключително бързо, поддържат сухотата и температурата на тялото много по-ефективно.

Еластичност и издръжливост

При всяка физическа активност е хубаво да имате възможно най-неограничени движения. Поради тази причина е важно да заложите на еластичност и издръжливост при избора на спортно облекло. Когато закупувате своя тренировъчен екип, направете няколко прости упражнения за разтягане, докато го пробвате. Така ще сте сигурни, че няма да се измести и ще ви осигури възможно най-голям обхват на движение.

Удобство и комфорт 

Винаги залагайте на комфорта, когато става дума за дрехи, особено за спортни екипи. За да се наслаждавате максимално на активността си, трябва на първо място да се чувствате добре. Няма как да направите тренировката си по-неприятна, отколкото като носите облекло, което ограничава движенията ви или като цяло не ви е удобно. 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.