Остават броени дни до историческото първо издание на Red Bull Acro Cross

Участниците в надпреварата - редица шампиони и рекордьори в парапланеризма, вече са в България

0
 

Сподели

Shares

Броени дни остават до дългоочаквания момент, в който ще бъде поставен първият старт на състезанието по парапланеризъм – Red Bull Acro Cross. На 30 август редица шампиони и рекордьори в спорта ще продължат да пишат историята му, като полетят в небето над Сопот в новата дисциплина акро крос, която е концепция на българския пилот Веселин Овчаров. Атлетите вече са на родна земя и усилено се подготвят за състезателната програма на събитието.

През вчерашния ден Тим Алонги, Рафаел Гоберна, Феликс Родригез, Франсоа Раголски, Кристина Колб, Артош Гоофориан, Егор Посохин и Никола Донини бяха в София, където се запознаха с българските любители на парапланеризма. В същия ден всички те отпътуваха и за Сопот, където още днес стартират официалните тренировки преди надпреварата.

Red Bull Acro Cross

Състезателната програма

Днес, 28 август, е ден, посветен на тренировки за всички участници в Red Bull Acro Cross. Четвъртък – 29 август, ще бъде снимачен ден, в който всички фотографи, пристигнали в Сопот специално за надпреварата, ще имат възможност да увековечат един от необикновените моменти в историята на парапланеризма. В рамките на деня ще бъде направено и 12-минутно документално видео, посветено на Red Bull Acro Cross.

Историческият първи старт на състезанието ще се случи в петъчния ден – 30 август. Между 11:00 и 12:00 ч. участниците ще се придвижат заедно до точката на излитане, като в 12:00 ч. ще се проведе и брифинг, за да се реши задачата за деня. Всички обстоятелства ще бъдат определени от метеорологичните условия в състезателните дни. По тази причина неделният ден също е част от програмата като резервен.

Red Bull Acro Cross
Снимка: Liubomir Asenov/Red Bull Content Pool

Задачата на състезанието

Всички атлети участници в Red Bull Acro Cross ще се изправят пред предизвикателството да направят триъгълник, докато летят. Те ще тръгнат от Сопот, в радиус от 10 км ще достигнат друга точка, след което отново ще се върнат на старта, като по този начин полетът им ще образува зададената фигура.

Награждаване на първите победители в Red Bull Acro Cross

При благоприятни метеорологични условия, надпреварата ще завърши в събота. Награждаването на първите победители в историята ѝ ще се случи в рамките на същия ден.

Победители в тазгодишното издание на Red Bull Journeyversity

Преди броени дни приключи и подборът на кандидати в тазгодишното издание на приключенския университет – Red Bull Journeyversity, което ще се проведе паралелно с Red Bull Acro Cross. Един фотограф, видеограф и дрон пилот ще имат уникалната възможност също да полетят в небето над Сопот и да заснемат състезателите по време на надпреварата. След многобройни и силни кандидатури, екипът на Red Bull Journeyversity избра Стефан Тонев в категория видео, Анастас Търпанов в категорията фотография и Жасмина Коцева в дрон категорията, в която ще се включи и Иван Николов като допълнителен пилот. 

Red Bull Acro Cross
Снимка: Xabi Barreneche / Red Bull Content Pool

Подробности около първото издание на Red Bull Acro Cross можете да следите и във Фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.