360 посоки: Адреналин и романтика около Балчик

Места за мързеливи разходки и екстремни занимавки

0
 

Сподели

Shares

Лятото взе да се източва през календарния сифон, но жегата продължава лепкаво да тегне на плешките ни и ако все още не ви е писнало от вода и Родина, едно от хипотетичните места към които можете да се отправите е Северното Черноморие и базов лагер Балчик.

Защо Балчик? Защото този чуден град предлага един апетитен гурме фюжън между активни outdoor занимания и лежерна почивка с вкус на морска вода и миди с девесил.

Къде?

Почивка в Балчик
Снимка: Svilen Enev – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2814246

В Балчик и околията, разбира се. Магистралата към Варна, после наляво и право на север досами границата с Румъния. Районът е богат на забавления  от всякакво естество, но за да не ви дундуркаме наготово ще номинираме само две благи такива, които да ви послужат за отправна точка.

Ако искате почивка – Ботаническата градина и двореца

Почивка в Балчик
Снимка: vacacionesbulgaria.com CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7180119

Кой не знае двореца в Балчик, кой не се е разхождал из ботаническата му градина! Да, тази дестинация е изключително популярна и не е никаква изненада, че я включваме. Просто тук трябва да се идва често.

Почивка в Балчик
Снимка: Lju [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons
Защо: Заради красивите алеи с над 3500 екзотични растения, еклектичната архитектура на сградите, построени за румънската кралица Мария и най-вече заради романтичната атмосфера, пропита с легенди за знатни особи, любов и драматични раздели.

Почивка в Балчик
Снимка: Христо Узунов

Какво: “Балчик ми е Монако” – втората по-големина колекция с редки видове кактуси, след тази в ботаническата градина в Монако, се намира именно тук.

“Висящите тераси”, “Градината с кръстовидното водно огледало”, “Мостът на въздишките” –  това са само една малка част от красивите кътчета, разположени сред зеленината на градината, превърнала се в образец на парковото изкуство.

Кралската винена къща – изложбена зала за български енотечни вина, ракии и брендита. Възползвайте се от безплатните организирани дегустации и не подминавайте ракията от диня!

Почивка в Балчик
Снимка: Христо Узунов

Дворецът “Тихото гнездо” – покоите на кралица Мария днес са превърнати в изложбена зала. Тук освен изложби на различни художници се организират и разнообразни музикални събития, а културната програма е изключително разнообразна.

Вилно селище “Двореца” – Част от вилите в комплекса, които при построяването си са били предназначени за антуража на кралицата, днес са обособени като вилно селище, в което през цялата година можете да отдъхнете по нетрадиционен културно-ботанически начин.
Лятно работно време: Всеки ден от 8:00 до 20:00 ч.
Входове: М
ожете да влезете както от северната страна, така и откъм морето.

Ако искате приключение – из Северното Черноморие с каяк

Почивка в Балчик
Снимка: Христо Узунов

Всяка почивка без силни емоции е пропиляна почивка. Ето защо ви предлагаме да не се оливате с дегустациите на вина, защото ще трябва някак да изминете още 20-тина километра на север.

Защо: Защото ще разузнавате Северното Черноморие с каяци.

Ка(я)к: Като се свържете с Галин от Sea Kayaking Bulgaria и си запазите място за някой от вълнуващите му трипове сред скалистото очарование на бреговете северно от Каварна. Максималният брой участници е 10 души.

Почивка в Балчик
Снимка: Христо Узунов

Какво: Обиколка на нос Калиакра – ако искате да разгледате прочутата забележителност от необичаен ъгъл, докато се борите с морските вълни. В зависимост от ветровете се тръгва от каменистото заливче на местността Зеленка, южно от носа или от красивия плаж Болата, северно от него.
Времетраене: 1-2 часа.
Подходящ за: Начинаещи

Почивка в Балчик
Снимка: Христо Узунов

От “Малкото море” до Тюленово – този гребен преход е продължителен и е подходящ за по-издръжливите ентусиасти. Започва от плитък скалист залив, недалеч от Шабленския фар и завършва на рибарския пристан в село Тюленово.  Маршрут обаче е задължителен, ако искате да получите наистина пълноценно изживяване! По време на плаването ще разгледате величествените скални образувания “Самотникът” и “Арката”, а ако времето позволява заедно с каяка ще проучите и Тюленовата пещера отвътре!
Времетраене: 3-4 часа.
Подходящ за: Начинаещи с хъс и хора с опит.

Почивка в Балчик
Снимка: Христо Узунов

“Обяздване на морските вълни” – за вашето пълно екстремно изживяване препоръчваме да тествате някой от сърф-ски каяците на Галин. Те са създадени с една единствена цел – да сърфират по големите вълни. А такива в този ветровит край никак не са рядкост!
Специални умения: Предишен опит и доза кураж.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.