Климатичен марш – България

0


Дата на събитието: 15.05.2015

Сподели

Shares

15 май е Световен ден на климата. За да го отбележат и привлекат повече внимание върху проблема, български активисти организират т.нар. климатичен марш.

Промени в климата
Снимки: ibtimes.co.uk

Искаме да отправим ясно послание към нашите и световните политици, които ще се срещнат в Париж между 30 ноември и 11 декември 2015 на срещата на върха по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Нужно е те да постигнат споразумение, което да е обвързващо и задължително за всички държави по света. Ако за пореден път такова споразумение не стане факт, сме заплашени от най-големите промени за хората и природата не само за нашето поколение, но и въобще в историята на човечеството.

„Като резултат от човешката дейност и зависимостта на нашите икономики от въглеродни енергийни източници (петрол, газ, въглища и др.) температурата на планетата се увеличава. Последиците от това увеличение в глобален мащаб са крайно неблагоприятни. Топенето на ледниците ще повиши нивото на световните океани. Това ще доведе до изчезването на цели острови крайбрежия. Драстично ще се промени количеството и разпределението на валежите от дъжд и сняг, ще се увеличи честотата на сушата и ураганите, половината от човечеството ще страда от недостиг на вода и на земя, която да бъде обработвана за поминък. Ефектът върху хората, особено най-бедните, ще е липса на препитание и загуба на традиционни територии. Това ще изостри конфликитите на регионално ниво и ще увеличи броя на хората, мигриращи и бягащи от природни и човешки катастрофи. В България също виждаме проявленията на тези негативни ефекти. Голям брой наводнения, отнеха човешки животи и унищожиха домовете на много хората. Горите ни са подложени на масови сечи, а честите градушки унищожават реколтата. Въздухът ни е сред най-мръсния в Европа.“ – разказват организаторите на климатичния марш.

Ако искате да се присъедините каузата, можете да го направите на 15 май от 18 ч. в София.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.