Антоан Жирар постави нов световен рекорд в парапланеризма

Парапланеристът прелетя над планинската верига Каракорум на 18 юли 2021 г.

0
 

Сподели

Shares

 

Aнтоан Жирар
Снимка: ISPR

Антоан Жирар постави нов световен рекорд, като прелетя с парапланер до впечатляващите 8407 метра в Пакистан на 18 юли 2021 г. Парапланеристът постави рекорда, стартирайки от ледника Балторо в Скарду, намиращ се в централната част на планинската верига Каракорум. Той прелетя над Броуд Пик и К2, като поднови рекорда си от 2016 г. 

Рекордният полет на Антоан идва в последния ден от двумесечната експедиция, която беше подкрепена от пакистанските власти. Екипът имаше лиценз за полети в района Балторо на Каракорум.

Снимка: ANTOINE GIRARD

Екипът бе съставен от Гийом Омонт, Аноин Жирар, Жулиен Дюсер, Фабиан Бул, Александър Йофреса, Себ Бругала и световният шампион по Акро парапланеризъм Франсоа Раголски, който на 8 юни достигна 8225 метра над Ракапоши. Шестимата европейски парапланеристи бяха в Хунза и Скарду от 25 май, водени от Антоан.

В интервю за BBC, Жирар споделя: 

„Пакистан е най-доброто място за победа на рекорда на Броуд Пик. Когато излитах,  усещането ми не беше добро, защото прогнозата за времето не беше обещаваща. В последния ден трябваше да опитам да го направя, исках да подобря рекорда. И се получи. Това беше страхотен момент!“

Кадри от полета може да видите тази вечер – 23.07 (петък) по Франс ТВ tf1. на този линк от 21.00ч.

Това е второто голямо постижение на Жирар след успеха му над Броуд Пик през 2016 г., когато се издигна над 8127 м височина.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.