Симулации на критични ситуации във въздуха

Какво е да симулираш инциденти в полет с парапланер?

0
 

Сподели

Shares
SIV в Охрид
Снимка: Ира Кюрпанова

Всяка година, на много места по света се организират курсове за безопасно летене (симулиране на инциденти) и акро парапланеризъм.

Това са две прекрасни седмици на брега на Охридското езеро, където времето спира, а доброто настроение завладява всички, въпреки притесненията от поставените задачи.

Истината е, че участието в такъв курс не е никак лесна работа. Изисква се много желание и преодоляване на огромен страх, за да можеш сам да дръпнеш част от крилото си, така че то да спре да лети или да започне да се върти като пумпал, за да симулира евентуално настъпил инцидент. Разбира се, най-важен в този момент е инструкторът, който спокойно да ти дава насоки, ако нещо се обърка или да те поздрави за добре изпълнената задача.

А задачите са:

– Пич и рол контрол (pitch/roll control)
– Уши (big ears)
– Асиметричен колапс (asymmetric collapse) – със и без спийд система
– Симетричен колапс (челен тък/frontal collapse) – със и без спийд система
– Б – срив (B-stall)
– Спирала, дълбока спирала (spiral, deep spiral)
– Заход за кацане и приземяване с Д – колани (D-riser landing approach and landing)
– Пълен срив (full stall)
– Парашутиране и летене назад (deep stall and back fly)
– Негативна спирала (negative spin)
– Уинг оувър (wing over)
– САТ (SAT)
– Асиметрична спирала (asymmetric spiral)
– Отваряне на запасен парашут (reserve deployment)

SIV в Охрид
Снимка: Ира Кюрпанова

Денят стартира около 9 часа с теория и чаша кафе. Към обяд започва практиката. Според прогнозата се правят около 3-4 полета, за да могат да се усвояват нови неща или да се доусъвършенстват вече научените. Полетите се правят от старта в Национален парк Галичица.

Всеки пилот разполага със спасителна жилетка и радиостанция за връзка с инструктора и спасителната лодка, чийто екипаж е на линия, за да те измъкне по най-бързия начин, ако нещо се обърка и цопнеш във водата.

Следобед с кеф изпиваш една студена бира на брега на езерото – награда за добре свършената работа. Вечерта е отредена за хубава вечеря (обикновено има поне двама или трима човека, които готвят невероятно) и разбор на видеото, записано през деня, за да бъде обсъдено случилото се по време на полетите.

SIV в Охрид
Снимка: Ира Кюрпанова

Емоциите, които преживях по време на участието си в курса бяха десетки и с различна интензивност: страх, вълнение, спокойствие, радост, гняв, любов, изненада, щастие… Курсът е натоварващ и психически, и физически. Приливът на енергия често е неразделно свързан с треперещи крачета от страх и вълнение. Страх от това дали си способен да изпълниш задачата, страх от самата задача, а понякога само страх от неизвестното.

Ако човек успее да преодолее притесненията си и в известен смисъл самия себе си, този курс може да се превърне в най-полезното начинание за бъдещите часове прекарани в небето. Обикновено симулацията на инциденти не се случва като при реална ситуация, но със сигурност ставаш по-подготвен за адекватна, бърза и животоспасяваща реакция, ако се наложи. Усвояваш това как да предвиждаш и избягваш рисковите ситуации и да летиш активно без притеснения.

SIV в Охрид
Снимка: Ира Кюрпанова

Ако прогнозата не е подходяща или имаш нужда от почивка, Охридското езеро предлага прекрасни условия за плуване (водата е изключително чиста), колоездене (равнинно и планинско), разходка в Национален парк Галичица или до Преспанското езеро, което е от другата страна на планината. Може да разглеждаш забележителностите в Охрид или да се разходиш до манастира „Свети Наум“. Може да отскочиш до албанския бряг или просто да си почиваш на плажа.

SIV в Охрид
Снимка: Ира Кюрпанова

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.