Полезни факти при избора на шалте

Кратък пътеводител в света на туристическите постелки

0
 

Сподели

Shares
Ако все още не притежавате собствен чувал или шалте, или пък имате нужда от нови, разгледайте актуалните предложения на Спорт Депо на тяхната интернет страница, както и на място в техните магазини. Там можете да откриете огромно разнообразие от над 60 модела спални чували и шалтета.
Снимка: sport-marafon.ru

Спалният чувал е само първата част от вашата спална система – втората са шалтетата. Те са важни, защото служат да ни отделят от неравностите на терена и да предотвратят топлоотдаването към студената земя по време на сън. Ето какво трябва да знаем при избора на шалте:

Видове

Шалтета от полиуретанова пяна: Най-евтиният и достъпен вариант. Изключително леки, непретенциозни към външни влияния и лесни за употреба (трябва само да ги разгънете). 

Към минусите им спадат ниските топлоизолационни свойства и понижен комфорт, в сравнение с другите видове, а също и неголямата компактност, бидейки една тръба в сгънат вид. Съществуват еднослойни и двуслойни модели.

Спални чували и шалтета

 

Постелката на ROBENS ZigZag Slumber е изработена от  EVA пяна със затворени клетки за по-голяма дълготрайност и комфорт. Освен това може да се сгъва във и във формата на хармоника.

Самонадувни шалтета: Състоят се от херметична обвивка, запълнена с пяна, която се изпълва с въздух при разтягане. Компактни са и предлагат значително по-голям комфорт при спане от полиуретановите шалтета. 

Слабата им страна е, че са изключително чувствителни към остри предмети и лесно се пукат.Спални чували и шалтета

ROBENS Air Impac е снабдена с клапа с еднопосочна технология и добър въздушен поток. Оформена е анатомично за по-висок комфорт и намаляване на теглото.

Надуваеми шалтета: Типът с най-добрите до този момент потребителски и термични свойства. Надуваемите шалтета притежават голям брой вътрешни отделения и слоеве от изолиращи материали, които свеждат до минимум топлоотдаването. Изключително компактни, заради значителната им дебелина в разгънат вид се справят чудесно и с неравностите на терена. 

Недостатъците на тези шалтета са високата им цена, най-високата чувствителност към повреда, спрямо останалите модели, сложността при сгъване и разгъване, краткия експлоатационен живот и необходимостта от употребата на специални помпи при някои от вариантите.Спални чували и шалтета

ROBENS Vapour 60 е сред най-леките и компактни надуваеми постелки на пазара. Притежава клапа с еднопосочна технология и множество въздушни камери за по-голяма стабилност и комфорт.

Критерии за избор

Спални чували и шалтета

Топлоизолация: Най-важното свойство за шалтетата. По този показател се делят на 3-сезонни и 4-сезонни. Степента на топлоизолация се отбелязва с маркера R-value – колкто по-висока е стойността му, толкова по-топло е едно шалте.

Тегло: Както всичко останало и тук теглото е един от важните фактори при избор на модел. Определя се основно от вида на шалтето, използваните материали и конструкцията. Влияе силно на цената и не съществува модел, при който всички показатели да са в хармония.

Размери в опакован вид: Още един важен фактор. Компактността на сгънатото шалте позволява по-лесното му носене и освобождава място за допълнителна екипировка.

Комфорт при употреба: При изтощителни преходи сънят е един от най-важните фактори за качествено възстановяване на силите, затова е важно да се чувствате комфортно докато спите.

Здравина: Колкото по-устойчиво на повреда е едно шалте, толкова по-дълго ще ви служи, а и няма да ви остави в неподходящ момент.

Ако все още не притежавате собствен чувал или шалте, или пък имате нужда от нови, разгледайте актуалните предложения на Спорт Депо на тяхната интернет страница, както и на място в техните магазини. Там можете да откриете огромно разнообразие от над 60 модела спални чували и шалтета.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.