Как да бягаме правилно: няколко техники

0
 

Сподели

Shares

Обичате ли да бягате? Знаем, че този спорт набира все по-голяма популярност, именно защото може да се практикува почти навсякъде – в парка, на стадиона, в планината, на плажа. Независимо дали сте любител или професионалист, следващите съвети са полезни, за да изградите добри навици, докато бягате. По този начин ще избегнете нежелани контузии и ще се наслаждавате пълноценно на любимото си начинание.

Техники за правилно бягане
Снимка: active.com
Тяло, глава, рамене

Бягайте с приведено леко напред тяло. По този начин използвате силата на гравитацията. Ако правите обратното и се движите с наведено назад тяло, бедрата ще го придърпват напред, а това означава, че бягането ви ще е неефективно. Също така дръжте главата си изправена и гледайте напред. Хубаво е раменете също да са изправени, а ръцете свити в 90-градусов ъгъл.

Техники за правилно бягане
Снимка: spunout.ie
Начин на стъпване

Стъпвайте на средата на стъпалото си. Избягвайте да тичате само на пръсти или да набивате пети.

Движение на краката

Преценявайте колко големи крачки да правите. По-малките ви гарантират по голяма ефективност, докато се движите. Освен това краката не трябва да минават пред центъра на тежестта. Правете умерени движения, в които нито кракът ви отива много назад, нито вдигате коляното си твърде високо. Приземяването пък трябва да става под центъра на тежестта на тялото, а не да е изнесено напред.

Техники за правилно бягане
Снимка: runrepeat.com

Помислете за тези кратки и прости правила следващия път като излезете да тичате. Сами ще усетите разликите и начинанието ще ви се стори още по-приятно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.