Разновидности на соло катеренето

0
 

Сподели

Shares

Един от  най-екстремните и вдигащи адреналина до краен предел видове катерене е соло катеренето. Името му подсказва, че катерачът е сам по скалата и не зависи от други хора, които да го осигуряват. Ако вече сте заинтригувани от този тип катерене, сега е моментът да продължите да четете, за да се запознаете по-обстойно с различните му разновидности.

AlexHonnold
Снимка: http://news.nationalgeographic.com

Соло катеренето се асоциира с три основни вида – соло с въже (roped solo), free solo и deep water solo. Всеки един от тях е атрактивен и много лесно приковава вниманието. Но да го практикуват се осмеляват само онези, чиято същност е изградена от неограничено количество смелост и безстрашие.

Соло с въже (Roped solo)

При този вид соло, катерачът използва въже и блокиращо устройство, с които да бъде в безопасност  в случай на падане. Той се осигурява сам, което изключва необходимостта от катерачен партньор. Въпреки че е осигурен, катерещият се все пак не е в пълна безопасност. Солото с въже е най-безопасният начин на соло катерене, но е значително по-рискован от това да катериш с друг човек, който да се грижи за безопасността ти.

Roped solo
Снимка: www.alpinist.com

Free solo

Най-популярната, но и най-опасната форма на соло катеренето е free solo. При нея катерачът просто тръгва нагоре по някой маршрут без никакви средства за осигуряване. Може би сами се досещате, че падането при този вид катерене ви гарантира сериозни последствия. Точно затова малцина са онези, които се осмеляват да го практикуват.

Free solo
Снимка: alexhonnold.com

Вижте повече: Алекс Хонолд: соло на пръсти и скала

Deep water solo

Един от най-красивите видове соло катерене е Deep water solo. При него катерачът се катери без средства за осигуряване, но на места, където има някакъв воден басейн. При падане той ще се приземи във водата. Този вид катерене се заражда през 70-те години на миналия век на едно от най-подходящите и красиви места за практикуването му – Майорка.

Deep water solo
Снимка: http://www.rockandice.com

България също има места, подходящи за deep water solo и са главозамайващи с красотата си. Тюленово често е дом за много катерачи, които практикуват deep water solo, обградени от красотата на заобикалящата ги природа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.