Валери Розов загина на Ама Даблам

2
 

Сподели

Shares

На 11-ти ноември 2017, в опит да извърши BASE скок от една от най-красивите планини на Хималаите – вр. Ама Даблам (6 812 м) в Непал, почина легендарният руски атлет Валери Розов. За момента не се разкриват подробности за инцидента.

Валери Розов бейсджъмп рекорд
Red Bull Content Pool

Експедицията за Ама-Даблам е организирана от руската компания Alpindustria и според информацията от уеб сайта им е започнала на 24 октомври. В нея е имало девет участници от различни страни, включително лавинния експерт Максима Панкова и световноизвестния атлет Валери Розов.
Ръководител на групата е Сергей Ковальов и плановете на експедицията са да проучи терена за първия скок от една от най-красивата планина в света.

Непал - пътуването като трейлър
Връх Ама Даблам. Снимка: Людмила Стаменова

Валери Розов е най-известният руски екстремен спортист в света. Световен рекордьор по BASE скокове, парашутизъм и алпинизъм.
Два пъти Европейски и Световен шампион по парашутизъм (1999, 2003 г.), шампион на X-GAMES (1998 г.), шампион на Русия по алпинизъм (2002 и 2004 г.), накратко Човек – Легенда.

Валери Розов - Тибет
Обиколка в Тибет преди скока от Чангце

Валери беше на 52 години и има над 10 000 скока с парашут и около 1500 BASE скока в Патагония, Южна Америка, скалите на остров Бафин в Полярна Канада, Алпите, Кавказ, Хималаите и др. В биографията на Валери има множество впечатляващи изпълнения – „лети“ от сушата до остров Сахалин, скочи във фунията на активен вулкан в Камчатка и… скок над пловдивски абитуриенти през 2009-та година.
Валери Розов
През 2013 г., в навечерието на 60-годишнината от изкачването на най-високата планина в света, Валери Розова направи скок от северната стена на връх Еверест.
През октомври 2016 г. Розов счупи световния рекорд за височинен BASE скок, като скочи от 7700 метра над морското равнище по пътя към връх Чо Ою, на границата на Китай и Непал. Той прекара 90 секунди в свободно падане и кацна на ледник на височина от 6000 метра над морското равнище.

Повече за Валери Розов може да разберете на линка тук.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.