Мистериозната османска карта на света

3
 

Сподели

Shares

Вече сме ви разказвали за българския проект Terra Australis Incognita, имащ за цел да представи възможно най-много древни и съвременни карти на най-южния континент на Земята – Антарктида.

Един от най-важните хора в този проект – Гергана Лаптева (член и завеждащ отдел Култура на Българския антарктически институт, участник в 7 национални антарктически експедиции и геолог в СУ Св. Климент Охридски) ни разказва малко повече за най-мистериозната карта, на континента Антарктида.

Карта на Пири Реис.
Карта на Пири Реис.

Карта на Пири Реис от 1513 г.

Пири Реѝс (Мухидин Пири) е османски мореплавател, учен и картограф, живял между 1465–1554/5 г. в Гелиболу, Турция, където днес има музей, носещ неговото име. Той е колкото велик моряк, толкова и велик картограф. Създава Морски атлас – Морска книга (Бахрие), а през 1513 г. начертава своята Карта на света. Пътешества и твори с натрупаната лично от него и получената от чужди източници информация.

В Бахрие описва едновременно историческите и географските особености на континентите и чертае карти. При това Морска книга е написана в стихове. В началната си част дава всички събрани познания, свързани с мореплаването по това време. За съставяне на картите, по собствените му думи, той е използвал около 20 картографски източника, осем от тях от времето на Птолемей. Някои от ползваните източници са принадлежали на самия Александър Македонски. Вероятно, в ръцете на Пири Реѝс са попаднали карти и от Александрийската библиотека, създадени по замисъл на Аристотел.

Пири Реис и неговата карта.
Пири Реис и неговата карта.

Може би постиженията на Адмирала щяха да останат неизвестни, ако през 1929 г. професор Адолф Деисман, работещ тогава в архива на Двореца Топкапъ (Истанбул), не бе попаднал на ценната находка, а именно част от картата на Света на Пири Реѝс.

Картата е нарисувана върху пергамент, изработен от кожа от газела и включва координатна мрежа, пресичаща Атлантическия океан. Така наречените линии на посока са типични за морските пътепоказатели от Средновековието и на тях не се отбелязва географската дължина и ширина, а се ползват по-скоро като указател на посоките. Картата включва още красиви рисунки и записки, отбелязващи важни открития.

Една от тях отговаря с почти пълна точност на експедицията на Педро Кабрал от 1500 г., по време на която португалският мореплавател открива Бразилия (смята се, че Османската империя по това време е внедрявала „шпиони” на корабите на Кабрал и Колумб. По този начин те са взимали част от информацията, получена по време на плаванията им до Южна Америка).

В творението на Пири Реѝс Пиренейският полуостров и западният бряг на Африка са начертани много точно и внимателно. Много от имената в района са дадени на турски, без превод от испански или португалски, което показва, че по това време Османската империя е имала собствени познания за тези брегове. В горната част на картата се вижда рисунка на кораб, закотвен до риба с двама човека на гърба ѝ, което е ясна препратка към средновековната ирландска легенда за Свети Брендан.

Описанието на Северна Америка на картата на Пири Реѝс например е доста неточно, но съвпада с много други карти от това време. Една от теориите е, че тези карти представят Азия, където би трябвало да е Северна Америка, тъй като надеждите за откриване на път към Азия през Атлантика все още са били големи през този период.

Мистерия за учените е обаче как османският пътешественик е успял да нанесе Антарктида на тази карта.

Вероятно, чрез комбинации от различни източници, Пири Реѝс е създал картата с правилна брегова линия на Антарктика, ползвайки един източник, но с неправилно местоположение, взето от друг. Също така при създаването на двуизмерни карти се получава изкривяване на сферичната форма на Земята. Как точно се е справял с това Пири Реѝс е обект на дебати.

Възможно обяснение за наличието на Антарктида на картата е, че това е продължението на Южна Америка, огънато от сферичността на Земята, само че бреговата линия е твърде детайлна и много учени отхвърлят тази хипотеза.

Южен континент с различни форми е изобразен на много други карти. Те дават информация за един предполагаем континент и не са доказателство за реални пътешествия до там. Твърде вероятно е и Реѝс да е черпил информация за своите карти от внедрени „шпиони” на корабите на Колумб по време на плаванията им до Южна Америка.

Едва през 1790 г. е става възможно за навигатори и картографи да определят сами географското си положение. На картите на Пири Реѝс бреговете на Африка и Южна Америка се отклоняват едва с половин градус, което е изключително прецизно. Не всичко е абсолютно точно, но екваторът е разположен правилно.

Въпреки това те показват детайли, които не е било възможно да са били известни на европейците през 1513 г.

Южна Америка на картата на Реис.
Южна Америка на картата на Реис.

Как например Пири Реѝс е знаел за Андите, без някой да е бил в Перу? Възможно ли е някой да е бил чул история за велики планини навътре в сушата? Друг странен факт е, че не само бреговите линии са детайлни, но също и планинските вериги, върховете, островите, реките и равнините.

В своята книга от 1966 г. „Карти на древните морски крале“ проф. Чарлз Хапгуд от колежа Кийн отделя особено внимание на картата на Пири Реѝс. Според него тя изобразява западния бряг на Африка и северния бряг на Антарктика, нарисуван в перфектни детайли.

Въпреки цялата мистериозност на картата, най-объркващ е не въпросът как е успял Пири Реѝс да нарисува точна карта на Антарктика 300 години преди откриването ѝ, а защо на картата е нарисуван не брегът, определен от ледовете, а този под него. Геоложките факти показват, че най-късното възможно време, в което Земя Кралица Мод е можело да бъде видяна без ледове, е 4000 години пр.н.е.

На 6 юли 1960 г. въздушното командване на САЩ отговаря на искането на проф. Чарлз Хапгуд за оценка на картата на Пири Реѝс.

Ето и отговорът:
„Вашето искане за оценка на някои необичайни характеристики на картата на Пири Реѝс от 1513 г. от нашата организация беше уважено. Твърдението, че долната част на картата изобразява Бряг принцеса Марта от Земя кралица Мод, Антарктика и полуостров Палмър е логично. Ние открихме, че това по-всяка вероятност е вярната интерпретация на картата. Географските детайли в долната част на картата забележително съвпадат с резултатите от направения от шведско-британската антарктическа експедиция сеизмичен профил на бреговете на Антарктика. Това означава, че бреговата линия е картографирана преди брега да бъде покрит с лед. В момента ледената шапка в този район е дебела около 1,5 километра.
Нямаме обяснение за това как би могла да бъде нарисувана тази карта с географските знания от 1513 г.

Според Хапгуд точната информация, отбелязана на картата, се е предавала от човек на човек. Картите били нарисувани от неизвестни картографи, а най-вероятният начин за тяхното предаване е чрез Минойската цивилизация, която в продължение на хилядолетия е давала на света едни от най-добрите моряци.

Пири Реѝс може да е попаднал на картите, които някога е съхранявала Александрийската библиотека, най-голямата за времето си. Част от тях са попаднали в ръцете на западноевропейци след кръстоносните походи.

Разбира се има и много противоположни мнения, относно съдържанието на картата на Пири Реѝс. Според Кийт Фицпатрик Матюс, археолог от Областния музей на Северен Хертфордшир, картата не показва никакви непознати земи, най-малко Антарктика, а съдържа грешки, подобни на тези на Колумб (който е вярвал, че Куба е азиатски полуостров). Той също така смята, че част от изобразените на картата континенти са били добавени като необходимост от балансиране на сушите на север и на юг, за да се предотврати „преобръщането на Земята”.

Независимо от всичко, картата на Реѝс е забележително постижение, свидетелство за уменията му като картограф. В момента тя се намира в музея Топкапъ в Истанбул. Учените не са престанали да я изучават, но отговори на въпросите така и не са намерени, а недоказаните теории стават все по-многобройни…

ВИЖТЕ ОЩЕ: Има ли България отвъдморски колонии?

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. За картите на Пири Рейс- турски адмирал има много неизвестни. Опитал съм се в моята тема да изясня ситуацията и загадките: barin.blog.bg/history/2015/10/21/kartite-na-piri-reis.1401301

  2. Горещо препоръчвам книгата „Ние от космоса“ на Арнолд Мостович, полски автор, преведена е на български, издадена 1990г. В пета глава подробно е обобщил информация от много източници по темата за картата на Пири Реис

  3. Вижте какво, според мене Пири Рейс не е толкова велик. Турците не са били нито строители нито мореплаватели…. Според мене след като са завзели Константинопол османците, на тяхно разположение е имал;о богата библиотека :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.