Петя и Камен Колчеви изкачиха най-високия връх на Антарктида

Забележителен успех на Винсън

0
 

Сподели

Shares

На 18.01.2020 Петя и Камен Колчеви изкачват първенеца на Антарктида – Винсън (4892м), с което Петя Колчева – първата нашенка, изкачила Еверест – става и първата българка, достигнала най-високите точки на първенците на седемте континента.

Винсън е изключително труден за катерене връх, заради ниските температури на контитента. През повечето време са около -30, нощно време стават още по-ниски. Най-подходящото време за изкачването на първенеца е от ноември до януари, тъй като атмосферните условия са по-благоприятни. Силният вятър, мъглата и почти постоянния снеговалеж могат да влошат експедицията и катеренето на Винсън да продължи над месец.

Семейство Колчеви участват в проекта за изкачване на най-високите върхове на всички континенти – „Седемте континентални първенци“– Еверест, Елбрус, Денали, Килиманджаро, Аконкагуа, Карстенс, като Петя завършва проекта с  изкачването на Винсън. Това я прави първата българка успяла да завърши планинското предизвикателство.  През 2004 г. експедицията Аконкагуа (6962 м), в Южна Америка, е неуспешна за Камен и предстои повторен опит на изкачването.

ВИЖТЕ: 7 върха: Винсън

След Аконкагуа, експедицията им „3 в 1“ продължава в Патагонските Анди, заедно с Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов в опит да изкачат Фиц Рой.

Пожелаваме успех!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.