Вижте невероятните стари карти на Антарктида

Картите на Антарктида не са от вчера. Още по-точно - не са дори от миналия век. Удивително, нали?

1
 

Сподели

Shares

 

Стара карта на Антарктика.
Стара карта на Антарктика.

Ако искате да знаете повече за това от кога (и как) се картографира най-южния континент на Земята, следете развитието на проекта Тerra Australis Incognita (Непознатата южна земя)*. Той е част от програмата ЕКОАНТАР на Българския антарктически институт, чиято цел е да събере и направи достъпни всички известни досега географски карти, изобразяващи Антарктида от древността, като проследи тяхното развитие през вековете до днес, също така да покаже съвременните карти на Ледения континент, включващи топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледена повърхност на континента и карти на различните изследователски бази.

Стара карта на Антарктика.
Стара карта на Антарктика.

Разбира се, специално внимание е обърнато на българския принос в картографията на Антарктида, като са включени картите на проф. Любомир Иванов на остров Ливингстън и цифрова едромащабна топографска карта в района на Българската антарктическа база, съставена по време на 24-та Антарктическа експедиция от екипи на Военно-географската служба на Министерство на отбраната (ВГС на МО) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), финансиран от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Целта на инициативате е да се популяризира значението на картите и геоинформацията, картографските произведения в целия свят, както и развитието на картографските методи за изобразяване на заобикалящия ни свят за нуждите и развитието на обществото в глобален и регионален аспект. Освен това антарктическата картографска сбирка е посветена на деня на картата – 30 ноември и Международния ден на Антарктида 1 декември.

Под печат е двуезично издание на български и английски език, с много цветни приложения и илюстрации, в което ще бъдат включени всички над 70 карти, придружени с богати обяснителни текстове, данни за техните автори и интересни факти за създаването им. Така всеки, който има желание, ще може да проследи интересната история на континента и да помисли дали с нещо може да допринесе не само за неговото, а и за бъдещето на цялата планета.

* Изложбата Тerra Australis Incognita е представена през декември 2016 г. в Софийския университет Св. Климент Охридски, в рамките на Климентовите дни, в Съюза по архитектура и градоустройство в Буенос Айрес през януари и февруари 2017 и през април в Техническия университет в Истанбул по покана на д-р Бурджу Озсой от Полярния изследователски център в Истанбул. През октомври изложбата гостува в Университета в Лисабон по покана на д-р Гонсало Виейра от Португалската полярна програма. Инициативата бе част от Международната година на картата 2015-2016, съгласно решение на Международната картографска асоциация (ICA) всички картографски събития през 2015-2016 г. минават под мотото We Love Maps! (Ние обичаме картите!) на Асоциацията. 

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.