Ohrid Ultra-Trail: Маратонът се отлага за септември!

Преоткрийте Охрид и Преспа пеша между 22 и 24 май

0


Дата на събитието: 20.09.2020

Сподели

Shares

Ohrid Ultra-Trail® е международно спортно събитие на открито, което се провежда ежегодно в Националния парк Галичица и региона Преспа-Охрид, Северна Македония. Във връзка с глобалната пандемична обстановка, второто издание, което обхваща 3 състезания, се отлага за  18-20 септември 2020 г.

Трасетата

Надпреварата Ohrid Ultra-Trail® е дълга 107 км с обща денивелаци от 4 940 м като участниците започват приключението си в полунощ.

Първото състезание включва калдъръмените алеи на стария град на Охрид, минава покрай няколко села в долните склонове на връх Галичица  и продължава до емблематичния Св. Манастир Наум от южната страна на Охридското езеро – обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Второто състезание е Galicica Ultra. Трасето  при него е дълго 66 км, с обща денивелация от 3350 м . Общият маршрут следва основната хребетна линия, по трасета и черен път в сърцето на Национален парк Галичица, разкриващи завладяващи пейзажи както на Преспанското, така и на Охридското езеро наведнъж.


 
Третото състезание – Letnica Trail започва от село Рамне предлага панорамни гледки на град Охрид и отвежда спортистите на 18 км бягане и денивелация от 750 метра. Те се присъединяват изцяло към останалите бегачи до финала надолу от градския площад Охрид.

ВИЖТЕ: Ултрамаратонът: Що е то и как да се подготвим за него

Охрид – балканската перла 

Древният град Охрид, разположен по крайбрежието на великолепното Охридско езеро, безспорно е най-красивият и атрактивен македонски град, перла на стара архитектура и съкровищница от ценни културни и исторически паметници под пълната закрила на ЮНЕСКО. Той съществува от около 2500 години, а древното му име Лихнидос, се e използвало за обозначаване на селището Охрид и езерото.

Първият славянски университет е основан точно от св. Климент и св. Наум в района, наречен Плаосник.

ВИЖТЕ: Антарктическия леден маратон: Най-студеното надбягване на планетата!

Превъзходен природен феномен, Охридското езеро е природна и културна зона на световното наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. То предлага убежище за множество ендемични видове сладководни фауна и флора, датирани от третичния период. На 300 м дълбочина, 34 км дълго и три милиона години, Охридското езеро е сред най-старите и дълбоки езера в Европа. Около бреговете му, древните селища, планинските селища и славните манастири нашепват истории, издържали повече от хиляда години.

От другата страна се намира второто по големина езеро – Преспа, което е известно с естественото си биоразнообразие. Има около 200 вида птици, 104 от които са водни птици. Към този брой 62 вида са включени в Списъка на защитените видове съгласно Бернската конвенция, а три от тях са в Европейския червен списък на глобално застрашените видове.

И в средата „сърцето“ на Охридския и Преспанския край е увенчано с връх Галичица, който разделя двете големи езера. Националният парк Той е дом на автохтонния Балкански рис и много други ендемични флора и фауна. Тук дивите и по-малко пътувани пътеки ви водят до най-великолепните гледки в региона.

Всички състезания на Ohrid Ultra-Trail® се организират в съответствие с ITRA
(International Trail Running Association). Завършилите  участници получават квалификационни точки за UTMB®. Също така, бегачите и организаторите следват принципа „Бягайте без следа“, за да защитят уникалната природа на региона. 

Повече за събитието научете на: ohridtrail.mk

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.