Трансродопско колоездене през септември

0


Дата на събитието: 19.09.2014

Сподели

Shares

Трансродопско колоездене през септември

С колело през Родопите. Какво по-добро начало на една златна есен. И за да е съвсем тематично, поводът е Новото тракийско злато и Трансродопския велосипеден маршрут.

Трансродопи е не само маршрут, а обединение на къщи, механи, атракции и водачи в една туристическа мрежа с обща цел – създаване на дестинация за екотуризъм Източни Родопи.

Трансродопско колоездене през септември

Програмата е подходяща за начинаещи и средно подготвени колоездачи в добра физическа форма. С трансродопското приключение ще можете да се откъснете от натовареното ежедневие и да се насладите на красивите родопски гледки. Ето какво включва то:

Маршрут: с. Стойките – Момчиловци – Вишнево – Баните – Главатарци – Кърджали
Натовареност: средна
19 – 22 септември 2014 г.
4 дни / 3 нощувки

Ден първи – петък – 19 септември
Среща по обяд в село Стойките с водача на групата.
Колоезденето е леко и приятно и преминава през Пампорово и превала Рожен с гледки към връх Снежанка и Момчиловци.
Спи се в къщи за гости в Момчиловци (който желае има опции за палатка).
Ден втори – събота – 20 септември
Къщата мирише вкусно на мекички и прясно сварено кафе, с които групата закусва и отпрашва в посока Баните и Вишнево. Минава се през Дупчов камък, откъдето има живописна гледката към Момчиловци и връх Преспа, следват каменните родопски села и панорами към долините на реките Кутелска и Малка Арда.
Спане в къща във Вишнево или Гълъбово. При желание и време, може има потапяне и в минералните бани в курорта Баните.

Трансродопско колоездене през септември

Ден втори – събота – 20 септември
Къщата мирише вкусно на мекички и прясно сварено кафе, с които колоездачите закусват и след това отпрашват в посока Баните и Вишнево. Минава се през Дупчов камък, откъдето има живописна гледката към Момчиловци и връх Преспа, следват каменните родопски села и панорами към долините на реките Кутелска и Малка Арда.
Спане в къща във Вишнево или Гълъбово. При желание и време, може да има и потапяне в минералните бани в курорта Баните.

Ден трети – неделя – 21 септември
Най-панорамният ден, в който Трансродопското приключение ще се завърти покрай живописни дъбови гори и цветни ливади, каменни къщи и любимата Арда с нейните невероятни меандри в тази част на планината. Преди село Сухово е и най-известният завой на язовир Кърджали, приличащ на подкова. Колоездачите ще пресекат язовир Кърджали по въжения мост след село Сухово и ще излезе на асфалтовия път за село Главатарци и след няколко села и още около 10 км е финала за деня в къщата за гости в Главатарци.

Трансродопско колоездене през септември

Четвърти ден – понеделник – 22 септември
Ето това е – посрещане на Деня на независимостта с чудна гледка към язовир Кърджали. В този ден ще се кара само до обяд – от Главатарци покрай язовира, преминава се по внушителната стена на язовир Кърджали, после през водното огледало и чапловата колония на Арда и ще се финишира в инфо центъра в Кърджали.
Оттам с буса връщаме групата обратно в Стойките.

Трансродопско колоездене през септември

Цена на човек при минимум 16 участника е 100 лв.

Цената включва:
– придружаващ бус с шофьор от Стойките по целия маршрут, който превозва основния багаж през деня
– транспортирането обратно до Стойките
– професионален водач – инструктор
– планинска застраховка

Цената не включва:
– храна
– нощувки (може в стаи (15-20 лв .на човек), може на палатка (5 лв на човек))
– колела, лична екипировка, палатки (във всяко място, предвидено за спане, има възможност и за спане на палатка).
За желаещите да се включат, но нямат собствени велосипеди, се предлагат планински байкове под наем за 10 лв. на колело на ден.

Трансродопско колоездене през септември

За повече информация и записвания се обадете на Михаела Кирчева – 0887 831 026 или пишете на e-mail: mihaela_kircheva(@)abv.bg

Повече за събитието можете да намерите във Фейсбук.

Целият Трансродопски велосипеден маршрут преминава през Западните и Източните Родопи (от Триград до Ивайловград), като пресича три области (Смолян, Кърджали и Хасково) и 18 населени места – градове и села, курорти и природни резервати. Трансродопи минава покрай три язовира – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, пресича три големи реки – Арда, Върбица и Крумовица и няколко техни притоци.

Общата му дължина е около 500 километра. Най-ниската му точка (101 м) на стената на яз. Ивайловград, а най-високата (1809 м) – под връх Перелик. На много места се откриват прекрасни панорамни гледки към планината.
Маршрутът най-общо е разделен на 17 еднодневни отсечки от 15 до 40 км. Всяка еднодневна отсечка започва и свършва в конкретно място за настаняване. Седемнадесетте отсечки (дни) са „гръбнакът“ на маршрута, но освен него съществуват локални пътеки, които дават възможност да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута. Във всяка точка от „гръбнака“ на маршрута има информационно табло и информационен кът с карти, брошури и др. за основния маршрут, както и информация за допълнителните локални пътеки.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.