Майк Хорн обикаля Земята през двата полюса

1
 

Сподели

Shares

Ненаситният авантюрист Майк Хорн е на най-смелата си експедиция! 50-годишният южноафриканец започна уникална изследователска мисия.

Той иска да стане първият, обиколил Земята през двата полюса, като пресече пет океана и шест континента по пътя си. И измине 40 000 километра!

Майк Хорн обикаля Земята през двата полюса
снимка: Facebook/Mike Horn

Експедицията Pole-2-Pole ще продължи две години.

Мисията започна през май 2016 г. в Монако, а авантюристът в момента е в Антарктика, където прекара Коледа и Нова година.

Майк Хорн обикаля Земята през двата полюса
снимка: mikehorn.com

„Много исках да съм с дъщерите си, но вместо това бях в палатка в средата на Антарктика. Следващата Коледа и Нова година искам да съм с моите близки. Отбелязах последния ден на 2016 година с мой личен подвиг – изминах най-голямото разстояние в рамките на 24 часа без да правя почивки, без да спирам, за да се храня или пия вода. Бях много мотивиран. Минах през много неравен терен. И накрая, когато разпънах палатката в 11 вечерта, открих, че съм загубил всичките си приспособления за готвене, с които топя и сняг. Така че – няма вода или храна!? Паднали са някъде по протежение на 220 километра. Дали да се връщам да ги търся? Разочарован се скрих в палатката, защото замръзвах и взех решение – няма връщане назад!“, пише Майк във Фейсбук вместо новогодишно пожелание.

Хилядите му последователи следят всяка негова стъпка в социалните мрежи, където чрез сателитен телефон той разказва: „Катеря се по стръмен ледник, осеян с пукнатини и не много солидни снежни мостове“.

„Напредвам много, много бавно и полагам огромни усилия, защото един вече се пропука под краката ми! Чувствам се като котка с девет живота. Намирам се на 2045 метра надморска височина. Много дълъг ден! Смазан съм от дърпане на тежката шейна 500 метра нагоре. Поздрави на всички!“

Соловата експедиция на Хорн първоначално беше обявена за 2015 г. Неочакваната смърт на съпругата му Кати обаче забави епичното пътуване.

Бащата на две деца обяви, че ще опита да осъществи приключението през 2016 г. „в нейна памет“.

След години на подготовка, пролетта Хорн отплава от Монако с лодката си, за която той казва, че е като „SUV на моретата“.

Майк Хорн обикаля Земята през двата полюса
снимка: Facebook/Mike Horn

Премина през пустинята Намиб, която е най-старата в света, делтата на река Окаванго в Ботсвана и Кейптаун в Южна Африка. След това се отправи към Антарктида. Пристигна на най-южния континент на 12 декември и в момента преминава през ледената земя на ски. Температурата там е около минус 25 градуса по Целзий.

След Антарктида, Хорн ще плава през Тихия океан през островите на Океания до Азия и ще пресече части от Нова Зеландия и Австралия. В Папуа Нова Гвинея той ще проучи непокътнатите екваториални гори.

Експедицията на Хорн е частично спонсорирана от Мерцедес-Бенц и той ще използва автомобил G-класа офроудър, когато е на сушата.

След като стигне до Азия, допълнителна експедиция ще отведе Майк до руския полуостров Камчатка, преди приключенецът да се отправи към Северния полюс.

Екстремният спортист ще пресече Арктика и Гренландия на ски и каяк. След това ще отплава обратно от най-големия остров в света до Монако. Очаква се експедицията да приключи през май 2018 година.

Майк Хорн обикаля Земята през двата полюса
снимка: Facebook/Mike Horn

Майк Хорн обикаля Земята през двата полюса
снимка: Facebook/Mike Horn

Майк Хорн обикаля Земята през двата полюса
снимка: Facebook/Mike Horn

Хорн е член на легендарния клуб на световните топ изследователи, прекосяващи Земята по суша, море и въздух.

Мисията му е да насърчава хората да излязат и да видят света със своите собствени очи. „Ако вашите мечти не ви плашат, те не са достатъчно големи… не позволявайте страховете ви да ви забавят!“

Последните постижения на авантюриста включват плуване по река Амазонка, пътуване до Северния полюс при постоянна тъмнина през зимата и обиколка на света по линията на Екватора, сам и без моторни средства.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.