ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Пенкьовска планина

0
 

Сподели

Shares

Пенкьовска планина има характеристиките на планински рид – равномерно било, ниска и тясна. Едно от по-познатите и достъпни населени места в района й е село Дивля, намиращо се западно от град Радомир. По билото й може да се върви в продължение на 20 км, докато се преодолява незначителна денивелация. Максималната височина, която се достига, е 1187 м – Конски връх.

Планината се спуска доста рязко и стръмно към река Пенкьовска. За изкачване на първенеца е най-добре да се стартира от противоположната страна – от село Раянци, намиращо се в долината на река Треклянска.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Пенкьовска планина

ПЕНКЬОВСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: Конски връх, 1187 м
Природни забележителности: уникално дълго и равномерно било
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка
Условия за воден спорт: Пенкьовска река, Треклянска река

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.