ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Черна гора

Сподели

Shares

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със собствения си отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия материал ви представяме планината Черна гора.

Черна гора
снимка: wikipedia / връх Тумба

Планината се издига западно от град Перник. Има заравнени и обли била, но източните й склонове са внушителни и стръмни и се спускат към река Струма, формирайки пролома Кракра.

В самия център на планината се намира най-високата точка, връх Тумба (1129 м). Едноименен връх се намира в планината Беласица, където се събират три държавни граници. В южното й подножие на Черна гора е разположен язовир „Пчелина“, който е идеално място за отдих и непретенциозни гребания с каяк. Язовирът е дълъг 8 км и се разклонява в няколко ръкава. Пейзажът е украсен с малък параклис, построен върху голяма отвесна скала, наричана с името „Пчелин камък“.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България са тук

По-голямата част от територията на планината попада под защитата на Натура 2000 по Директивата на птиците. Сред редките видове птици, които обитават района, са Червеногърбата сврачка и Ливадния дърдавец.

Изкачването до връх Тумба може да стане на велосипед от селата Гигинци или Беренде, като част от маршрута от Гигинци е асфалтиран. От село Габровдол може да се продължи към съседните ниски планини и близки села – към населените места Станьовци и Душанци.

ЧЕРНА ГОРА

Първенец на планината: връх Тумба – 1129 м
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка
Условия за воден спорт: яз. „Пчелина“

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Привет, Лъчезар,

    Благодарим за коментара. Навярно се е получила техническа грешка (която вече поправихме) поради еднаквите имена на двата язовира.

    Поздрави! :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.