ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Огражден

0
 

Сподели

Shares

Планината Огражден се издига северозападно от град Петрич. По-голямата й част е на македонска територия. Билото е широко, слабо навълнено и залесено. За сметка на това южните и източните склонове са съвсем голи. Планината е най-стръмна от север и е набраздена от долове и рекички. Територията й се кръстосва от множество черни пътища, които се ползват усилено, въпреки значителната обезлюденост на местните села.

Огражден

Във вътрешността е разположено село Гега, където са съхранени красиви стари къщи с традиционна архитектура. Забавен факт е, че на същото село е именувана географска локация в района на Антарктида – нос Гега на остров Астролабия. От селото може лесно да се достигне първенеца на Огражден на българска територия, връх Билска чука (1644 м). До подножието на върха може да се стигне и с велосипед, но изкачването е стръмно и трудно. По-подходящи за вело туризъм са ниските части на планината – те са по-проходими и прохладни.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Вторият отличителен връх е Маркови кладенци. Удобен изходен пункт и пешеходен преход и към двата върха е село Волено. Други населени места са Чурилово и Баскалци. В Огражден се намира частична туристическа маркировка. В планината няма хижи.

ОГРАЖДЕН

Първенец на планината: Билска чука, 1644 м
Природни забележителности: с. Гега, вр. Маркови кладенци
Условия за туризъм: погранична планина, частична маркировка, няма хижи
Колоездене: велопреходи в ниските части на планината
Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.Лято 2017

В брой Лято 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Изданието можете да закупите на преференциална цена от 5 лв. Ако желаете да попълните колекцията си със списания 360 – възползвайте се и от специалните ни промоционални пакети!

 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.