Скалата Улуру – отвъд катеренето

0
 

Сподели

Shares

Наскоро стана ясно, че през 2019 г. ще бъде преустановено катеренето по един от най-известните обекти в Австралия – скалата Улуру, известна още като Ейърс Рок (Ayers Rock). Причината за това е, че скалното образувание има голяма важност и духовно значение за местна аборигенска общност. Решението е взето от управата на националния парк Улуру-Ката Тюта, която се състои от членове на няколко племена.

Улуру
Снимка: Crystalinks.com
Улуру – отвъд катеренето

Скалата е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Освен това много хора я считат за едно от природните чудеса на света. Мoнолитът дълго време е фигурирал в „Kнигата на рекордите Гинес“ като най-големият в света. Височината му е 318 м, а обиколката е дълга 9,4 км. Различни данни сочат, че датира отпреди 500 хиляди години, а преди 500 милиона години е бил дъно на океан. Характерен за Улуру е червеният цвят, който може да се промени в зависимост от времето и атмосферните условия.

Улуру
Снимка: Wikimedia Commons
Значение за местните жители

Една от причините да се преустанови катерачната практика по Улуру е духовното значение, което откриват местните жители в природния обект. Самите аборигени са вярвали, че под повърхността на планината има огромна кухина, в която има енергиен източник. Те го наричат „Времето на сънищата“ (Tjukurpa). Затова се смята, че по време на обиколката около скалата човек сънува.

Улуру
Снимка: Guillaume Samie/Flickr.com

В някои от пещерите в Улуру могат да бъдат намерени и древни рисунки, които са една от основните причини за разказване през поколенията на многобройни легенди.

Вижте повече: Интересни маршрути за катерене

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.