ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Кървав камък

Сподели

Shares

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със собствения си отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия текст ви представяме планината Кървав камък.

планината Кървав камък
снимка: bgmountains.org/ Кървав камък

Планината Кървав камък се издига най-високо сред множеството си съседки в Краище. Разположена е в южния край на Трънска котловина на самата държавна граница със Сърбия. Билото й определя граничната линия и най-високият връх, Било (1737 м), попада също на нея. Нерадостното име на планината идва от голяма скала, разположена в източното подножие на първенеца. Легенда разказва, че при скалата са избити хора по време на османското робство.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Билото на планината е силно навълнено и голо, а склоновете са насечени от множество речни долини, които я правят труднопроходима в по-ниските й части. Връх Било може да бъде изкачен от село Долна Мелна, откъдето тръгват множество пътеки към високите части. След връх Било може да се продължи по билото в южна посока към връх Острика, откъдето гледката е по-обзорна. Алтернативният вариант, с хващане на север, води към върховете Връйгавица и Огорелица. От последния може да се направи спускане към Попов връх и оттам към близка седловина, която свързва планините Кървав камък и Еловишка планина. Така се формира един доста дълъг преход с продължителност от 10-11 часа. Трябва да се вземе предвид, че в планината няма туристически хижи.

Маршрутът от село Долна Мелна до връх Острика следва почти през цялото време черни пътища и стара гранична бразда, което го прави подходящ и за преходи с велосипед.

Преди изкачване на билото на планината Кървав камък е добре да се вземе предварително разрешение от граничните власти и да се внимава при движение по граничната бразда, да не се преминава на територията на Република Сърбия.

Историкът с чешки произход Константин Иречек описва в своите пътеписи за България областта Краище като „особен край, див като Кавказ” . Ако следваме същата алегория, то планината Кървав камък трябва да съответства на масива на Елбрус.

КЪРВАВ КАМЪК

Първенец на планината: връх Било, 1737 м
Условия за туризъм: погранична планина, липсва туристическа база и маркировка

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.