ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Конявска планина

0
 

Сподели

Shares

Конявска планина е по-обширна в сравнение с повечето планини в Краище, сгушена между котловините на градовете Кюстендил, Дупница и Радомир. Планината е доста живописна, заради двата речни пролома, който я пресичат – на река Шегава и на река Струма. В първият се се оформили скални игли, зъбери и пирамиди, някои до 200 м височина. Долината е проходима с велосипед и има потенциал за вълнуващи вело преходи. Обиколният маршрут минава през селата Раждавица, Буйново и Гърбино.

Конявска планина

Връх Виден (1487 м), разположен в центъра на планината, е най-високата точка в нея и обуславя един отличителен дял, с наличие на карстови форми. Върхът е популярна локация за полети с парапланер. Може да бъде достигнат както по асфалтов път, така и по планинска пътека, проходима с велосипед.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Планината се отличава с голямо растително богатство – много видове дървета, билки, гъби и ендемични растения. В центъра й се намира Чокльовска котловина, наричана още Байкалска, заради огромното блато, разположено на дъното й. В Конявска планина има четири хижи и две туристически спални.

КОНЯВСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: вр. Виден, 1487 м
Природни забележителности: най-голямото торфено блато, Чокльово; скални пирамиди
Условия за туризъм: частична маркировка; четири хижи, две туристически спални
Водоизточници: р. Шегава, р. Струма
Парапланеризъм: вр. Виден
Колоездене: по ждрелото на р. Шегава, преход с.Раждавица – с. Гърбино

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.