ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Славянка

0
 

Сподели

Shares

Планината Славянка, позната до 1951 г. като Алиботуш, се свързва с Пирин чрез Парилската седловина. Тя е разположена на южната държавна граница, но по-голямата част от територията й попада в България. В планината са разпространени карстовите форми, в нея се намират пещерите Комарница, Стойкова и Олтара. Последната е разположена над село Парил, където е оформено живописно ждрело. Друга интересна природна забележителност е вековната гора от черна мура (400 – 500 г.), най-голямото естествено находище на този вид в страната.

Славянка
Славянка, Голям Царев връх

Наличието на достатъчно черни пътища позволява по-интересните места в планината да бъдат обиколени с велосипед. Може да се тръгне от село Голешево към хижа “Извора”, да се премине през местността Ливадите и под връх Шабран. Следва спирка на Сухото езеро, изкачване на първенеца Гоцев връх (2212 м) и преминаване през Голям Царев връх. Гоцев връх е масивен, очертан от югоизток от висок скалист откос, познат като Козята стена, а Царев има внушителна куполообразна форма. Последната дестинация е Парилска седловина, откъдето може да се спусне обратно към Голешево.
Оттук с велосипед могат да се кръстосат и съседните планини – Стъргач и Боздаг.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Славянка
Славянка; снимка: Деян Василев

Втората функционираща хижа е “Славянка”. През планината преминава европейския маршрут Е-4 и представлява една от основните туристически маркировки. Частично маркирани са и второстепенните планински пътеки. В Славянка вирее в огромни количества мурсалският чай, чието друго название е алиботушки чай. В планината се срещат необичайни за България животни, като гръцка костенурка, зелен гущер и скорпион.

От върховете на Славянка, при подходящи условия, могат да се направят прекрасни полети с парапланер до Беласица и Пирин, над Мелнишките пирамиди. Подходящ за излитане във всички посоки и със сравнително лесен достъп е връх Шабран (2195 м).

Славянка
Славянка, пилот: Георги Николов/снимка: Ира Кюрпанова

СЛАВЯНКА

Първенец на планината: вр. Гоцев връх, 2212 м
Природни забележителности: Парилско ждрело, пещери Комарница, Стойкова и Олтара, вековна гора от черна мура, Сухото езеро, резерват „Али ботуш“
Условия за туризъм: частична маркировка, европейски маршрут Е4, две хижи
Колоездене: тур с. Голешово – Голям Царев връх

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.
Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.