ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Люлин планина

1
 

Сподели

Shares

Люлин планина е добре позната и посещавана. Сравнително малко туристи има само в северозападните й части. Освен че са по-отдалечени, тези склонове са полегати и скучни. По-интересният релеф е на дяловете Дупевишки и Мелич. Връх Райловско градище е един от малко посещаваните върхове, който си заслужава да бъде изкачен. Първенецът на планината носи многозначното име Дупевица. В подножието му може да се види красива букова гора, уникална за района. При село Драгичево се намира малко езеро.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Люлин планина
Люлин планина, снимка: Николай Райнов

Люлин е висока едва 1256 метра – една значителна разлика със съседната Витоша. Хълмистият облик на Люлин обаче я прави много подходяща за крос-кънтри колоездене. Стандартната вело обиколка на планината тръгва от местността Бонсови поляни, изкачва връх Дупевица, спуска се чак до магистралното шосе, изкачва се до Райлово градище, спуска се към селата Люлин и Дивотино, изкачва се за кратко и се спуска към село Мало Бучино. Пешеходният преход може да има различна концепция. От село Радуй може да се стигне до Райловско градище, оттам към Дупевица и да слезе във Владая. Любителите на парапланеризма могат да разгледат планината от въздуха, стартирайки от първенеца й. В Люлин планина има само една действаща хижа. Освен нея, подслон се намира в няколко заслона.

ЛЮЛИН ПЛАНИНА

Първенец на планината: Дупевица, 1256 м
Природни забележителности: Драгичевско езеро
Условия за туризъм: частична маркировка, една хижа и няколко заслона
Парапланеризъм: вр. Дупевица
Колоездене: Бонсови поляни – Дупевица – Мало бучино; веломаршрут „Обиколка на Люлин планина“
Събития: „Еxtreme trail Бонсови поляни“

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Планината е уникална поради климата,който е коренно различен от този на съседна Витоша и София. Има много слънчеви дни през зимата,много рядко има бури и дъждовете винаги идват от север/ запад. Въздушни течения отделят Витоша и Люлин и обуславят разликите. Прекалено много мото крос се практикува обаче,гората е разорана от черни пътища и няма тишина. Това оказва влияние върху животинския свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.