Жил Шапаз – разказвач на планински истории

0
 

Сподели

Shares

Жил Шапаз е режисьорът, който доближава света на планините до всички нас. Специално за събитието „Две вечери на френското планинарско кино” Шапаз ще пристигне в София, където ще бъдат представени и няколко филма, режисирани от французина. В първата вечер (23 февруари), посветена на професията на планинския водач, той ще разкрие интересни факти от процеса на създаване на документалните си творби и своята перспектива към водачеството. В следващите редове пък, четем интервю с Жил Шапаз, подготвено от Любомир Попйроданов специално по повод участието на режисьора във фестивала.

Жил Шапаз
Photo Credit: Sylvie Chappaz

Планината за теб е…

Като начало, в планината е минало моето детство – там се научих да дишам, ходя, да се смея, да играя, да се спускам, да карам ски, да се катеря в Шамони, едно от най-прекрасните кътчета на планетата. И е толкова лесно достъпно. Шамони е един прекрасен терен за приключенстване и за изява. Планината за мен е способността да живееш в една крехка среда, която сега трябва да пазим повече от когато и да било! Най-общо казано, планината е място, което те зарежда, където пътуваш, срещаш се с интересни хора…

Разкажи ни за случка, която те е белязала.

Това което ме изгради и остави най-голям отпечатък върху мен, повече от колкото преживяното в планината, е това, че аз израснах със своя брат близнак в една семейна среда, неразривно свързана с планината: майка ми е шампионка по ски и ски-учител, а баща ми – планински водач; те ни научиха как да живеем в планината. Ските, катеренето, както и по-късно журналистиката и режисурата, бяха инструментите, които ми позволиха да остана постоянно свързан с тази среда.

Разкажи ни как работиш върху филми, чиито герои често вече не са между живите?

Всички филми, които съм имал възможността или шанса да направя, впоследствие са изковали едни добри приятелства. Това са били срещи с хора с новаторски дух (катерачи, алпинисти, скиори), хора от света на визуалните изкуства (продуценти, режисьори, оператори и т.н.)… Това, което диктува изборите ми и начина ми да правя документални филми, е това, че съм посредник между тези, които са в играта или са били, и публиката. Винаги съм избирал личности, които докосват душата ми: Беро, Едленже, Ребюфа, Тере, Боавин, водачите и т.н. Хора от старото поколение, които са ме впечатлили и младите, с които ставам приятел. Да бъда съпричастен с хората от света на планините е най-важното условие. Оставям ги да говорят: старая се да правя филми без странични коментари, единствените гласове зад кадър са тези на главните актьори и действащите лица, предимство имат очевидците. Формата и използваните аудиовизуални средства не трябва да ме карат да забравям репортажния и понякога педагогически дух, които доминират в моите филми. Опитвам се да отворя вратите към тях за възможно най-широката публика.

По време на фестивала „Две вечери на френското планинарско кино“ ще можем да видим филмите „Светът на Гастон Ребюфа“ и „Гидове и сдружение“, режисирани от Жил Шапаз. Повече за филмите можете да научите от статиите тук и там.

Каква е еволюцията на филмите за планина в последно време? Какви са тенденциите?

Тенденцията е реалността да се замества с фантастика, да се привилегироват постиженията, дължащи се на физическите качества, зрелищността, продължава се с поддържането на основните митове свързани с планината (опасността, героите и т.н.) и всичко това се поставя в една супер енергийна обвивка, като коментарите са драматични и преувеличени. Снимането очевидно е напреднало много като качество с еволюцията на техниката и миниатюризирането ѝ (GoPro, дронове, 5D и т.н.). Мобилните камери (ние бяхме едни от първите, които ги използвахме с Беро), внесоха очевидно една нова близост и интимност в планинарските филми. Заедно с това виждаме натоварващото присъствие на бизнесите, които стоят зад филмите и една растяща опасност от вид нарцисизъм и самодоволство, за сметка на посланието и полезната информация.

Твоето послание към медиите и авторите на филми за планината?
Нямам. Всеки е свободен да избере своите начин и форма на изразяване, но при условие, че уважението към зрителите и планината е приоритет. Трябва да се осмелите!

Как виждаш бъдещето на нашите планини?
Със сигурност е несигурно, заплашено от затоплянето, замърсяването, комерсиализирането, бизнеса, липсата на образование и на респект към природата, от „консуматорите в планината”.

Специално за Дните на френското планинарско кино, режисьорът направи видео обръщение към любителите на кино изкуството и планините:

Ако искате да получите повече информация за цялото събитие, посетете фейсбук страницата тук. В тази статия пък, можете да намерите цялата програма.

Две вечери френско планинарско кино

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.