Пътят на Лионел Тере

 
0

Сподели

0Shares
0 0

На 24-и февруари, когато е втората вечер от фестивала “Две вечери френско планинарско кино”, ще можем да се насладим на три филма, вдъхновени от личности, оставили своята следа в историята на алпинизма.

Първият филм, който ще видим във вечерта в Дом на киното, е “Пътят Тере”, доближаващ ни до таланта на Лионел Тере.

Лионел Тере

Французите се включват сравнително късно в „завладяването“ на Алпите. Една от емблематичните свръзки е тази на Лионел Тере и Луи Лашенал, и двамата продукт на съпротивата и годините след края на Втората Световна война. Френската експедиция на Анапурна през 1950 г. е първата експедия, с успех на осемхилядник. За своето време Тере има популярността на футболиста Зидан в края на 90-те. През златното десетилетие на алпинизма той участва и в щурма на Анапурна, и в изкачването на Макалу, и в прокарването на нов маршрут на Фиц Рой в Патагония. Жаден да опознае света, Тере си спечелва уважението на общността на алпинистите и гидовете и със своята готовност винаги да окаже помощ на изпаднали в беда свръзки. Всичко това разкрива една личност, готова да се раздава.

Тере надгражда, като се развива като продуцент на документални филми и прави много за туристическото представяне на далечните планини пред голямата публика в епоха, когато цветните кинолетни са още в началото си. Сред заглавията, които оставя като размишления и очерци е „Завоеватели на безсмисленото“, което кореспондира с „В търсене на изгубеното време“ на Марсел Пруст, към когото той изпитва истински пиетет. Представете си подготвяща се за катерене свръзка, която вечерта преди изкачване в заслона дебатира не маршрута, а текста на Пруст! Представител на „епичния“ тип алпинисти, за него най-важен е пътят. „Рискът е равен на свобода. Голямата свобода е тази, която прави човека Човек.”

Две вечери френско планинарско кино

Повече за събитието “Две вечери френско планинарско кино” можете да намерите във фейсбук страницата тук.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.