Пътят на Лионел Тере

0
 

Сподели

Shares

На 24-и февруари, когато е втората вечер от фестивала „Две вечери френско планинарско кино“, ще можем да се насладим на три филма, вдъхновени от личности, оставили своята следа в историята на алпинизма.

Първият филм, който ще видим във вечерта в Дом на киното, е „Пътят Тере“, доближаващ ни до таланта на Лионел Тере.

Лионел Тере

Французите се включват сравнително късно в „завладяването“ на Алпите. Една от емблематичните свръзки е тази на Лионел Тере и Луи Лашенал, и двамата продукт на съпротивата и годините след края на Втората Световна война. Френската експедиция на Анапурна през 1950 г. е първата експедия, с успех на осемхилядник. За своето време Тере има популярността на футболиста Зидан в края на 90-те. През златното десетилетие на алпинизма той участва и в щурма на Анапурна, и в изкачването на Макалу, и в прокарването на нов маршрут на Фиц Рой в Патагония. Жаден да опознае света, Тере си спечелва уважението на общността на алпинистите и гидовете и със своята готовност винаги да окаже помощ на изпаднали в беда свръзки. Всичко това разкрива една личност, готова да се раздава.

Тере надгражда, като се развива като продуцент на документални филми и прави много за туристическото представяне на далечните планини пред голямата публика в епоха, когато цветните кинолетни са още в началото си. Сред заглавията, които оставя като размишления и очерци е „Завоеватели на безсмисленото“, което кореспондира с „В търсене на изгубеното време“ на Марсел Пруст, към когото той изпитва истински пиетет. Представете си подготвяща се за катерене свръзка, която вечерта преди изкачване в заслона дебатира не маршрута, а текста на Пруст! Представител на „епичния“ тип алпинисти, за него най-важен е пътят. „Рискът е равен на свобода. Голямата свобода е тази, която прави човека Човек.“

Две вечери френско планинарско кино

Повече за събитието „Две вечери френско планинарско кино“ можете да намерите във фейсбук страницата тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.