Известният американски алпинист и режисьор Дейвид Бришиърс е починал на 68-годишна възраст

Пионерът в алпинизма и документалист помогна на милиони хора по света да научат за връх Еверест и Хималаите

0
 

Сподели

Shares

 

Дейвид Бришиърс снима с IMAX камера на Еверест
Дейвид Бришиърс снима с IMAX камера на Еверест (снимка: Дейвид Бришиърс)

Пионер в алпинизма, защитник на климата и режисьор на приключенски филми, Дейвид Бришиърс е открит мъртъв на 14 март, в дома му в Масачузетс, на 68-годишна възраст.

Бришиърс е изкачил Еверест пет пъти, включително изкачване с IMAX камера през 1996 г. Той комбинира страстта си към катеренето и фотографията, за да стане един от най-уважаваните режисьори на приключенски филми в света.

Най-забележима следа ще остави създадената от него неправителствена организация GlacierWorks (основана 2007 г.), с която фокусира вниманието към хималайските ледници, чрез изкуство, наука и приключения. С GlacierWorks той използва своя опит в катеренето и фотографията, за да създаде уникални записи, разкриващи драматичните ефекти от изменението на климата върху историческата планинска верига.

Бришиърс беше един от най-влиятелните американци в света на хималайския алпинизъм. Той става известен през 80-те години на миналия век като катерач и видео документалист на връх Еверест, а през 1983 г. предава първите телевизионни кадри на живо от върха. Две години по-късно той отново изкачва Еверест, ставайки първият американски алпинист, достигнал два пъти най-високата точка на планетата.

Дейвид Бришиърс пред палатката си в базовия лагер на Еверест
Дейвид Бришиърс пред палатката си в базовия лагер на Еверест / снимка: Stephen Mccarthy

Чрез своите филми и предавания Бришиърс помага на милиони хора да научат за връх Еверест. През 1998 г. той издава игралния филм „Everest“, който се превръща в първата IMAX продукция от върха и един от най-бързо продаваните филми, заснети във формат с висока резолюция. Филмът описва неговата експедиция до върха от 1996 г., заедно с американския водач Виестурс и изследва обучението, което алпинистите преминават преди своите експедиции, както и опасностите, които срещат по маршрута до върха. „Еверест“ генерира повече от $120 милиона приходи и превръща Бришиърс в знаменитост в аутдор света.

Докато снима „Еверест“, Бришиърс е свидетел на смъртоносната виелица, която убива осем алпинисти. Той помогна за спасяването и възстановяването на алпинисти след инцидента и това води до друг филм за Еверест, документалният филм на Frontline от 2008 г. „Storm Over Everes“. Филмът включва интервюта с оцелели, видео от експедицията от 1996 г. и пресъздадени сцени от бурята и спасителните операции.

Дейвид Бришиърс има плодотворна кариера в киното, като режисьор, оператор и продуцент на близо две дузини филми, включително холивудските блокбъстъри „Cliffhanger“ и „Seven Years in Tibet“.

През 2015 г. Бришиърс е на върха, докато снима документален филм, когато вследствие на земетресение, отломки и лед сриват Базовия лагер, убивайки 19 души.

Бришиърс е израснал в Боулдър, Колорадо, и е бил отличен катерач по скали и лед, привличайки вниманието още като млад в каньона Елдорадо. Само на 18 години той прави скоростно изкачване на предизвикателния маршрут Kloeberdanz, 5.11c R в Каньон Елдорадо. Неговите визионерски първи изкачвания през 1975 г. на трудните и ангажиращи маршрути Krystal Klyr и Perilous Journey, и двата 5.11b X, с X за голяма опасност в случай на падане, остават легенда. Сред другите му алпинистки подвизи, е това от зимата на 1982 г., когато заедно с Джеф Лоу правят първото изкачване на 1372-метровата северна стена на Kwangde Lho (6011 m) по труден и техничен маршрут, по изключително стръмни скали и лед.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.