Кинопанорама на италианското планинарско кино предстои в 4 филмови вечери

„Истории от планината/Storie dalla Montagna“ ще протече от 6 до 9 февруари в Дом на киното в София

0


Дата на събитието: 06.02.2023

Сподели

Shares
Кинопанорама на италианското планинарско кино
Кинопанорама на италианското планинарско кино, ден 1 / снимка: RASSEGNA DI FILM ITALIANI – STORIE DALLA MONTAGNA 2023

София посреща за поредна година най-доброто от италианското планинарско кино през февруари. Предстои традиционната кинопанорама на италианското планинарско кино.

От 6 до 9 февруари в Дом на киното в София, от 19:00 ч., ще имате възможност да се насладите на 11 италиански филма – едни от най-добрите заглавия на тема планини, приключения, алпинизъм и природа.

Кинопанорама на италианското планинарско кино
Кинопанорама на италианското планинарско кино, ден 2 / снимка: RASSEGNA DI FILM ITALIANI – STORIE DALLA MONTAGNA 2023

Лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и от Международния БанскоФилмФест) и са между игралното и документалното кино. В програмата са селектирани 11 истории за постиженията на италианската планинарска школа, снимани на един от най-труднодостъпните места по цял свят.

Автори на лентите са изключителни режисьори, оператори и сценаристи. Героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Голяма част от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест: Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Нивес Мерои, Ерве Бармас, Лука Бих, Виничио Стефанело и др.

Кинопанорама на италианското планинарско кино
Кинопанорама на италианското планинарско кино, ден 3 / снимка: RASSEGNA DI FILM ITALIANI – STORIE DALLA MONTAGNA 2023

Ще видите истинските легенди на планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите, Гренландия и Патагония, а едни от най-актуалните италиански катерачи участват в общи проекти с българските ни алпинисти за прокарване на нови маршрути в България.

Акценти във филмовата програма са последният филм на алпиниста Евре Бармас и завладяващата история за първото изкачване на Матерхорн. Биографичен филм за легендата Валтер Бонати е част от програмата, както и документален филм на Райнхолд Меснер за безпрецедентната му експедиция на Ама Даблам.

Кинопанорама на италианското планинарско кино
Кинопанорама на италианското планинарско кино, ден 4 / снимка: RASSEGNA DI FILM ITALIANI – STORIE DALLA MONTAGNA 2023

Италианската филмова школа, която е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на италианските приключенци и алпинисти.

Събитието е част от целогодишната програма на Международния фестивал на планинарското кино – БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура съвместно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).

Билети: https://services.ibs.bg/DK/online/
Програма: https://banskofilmfest.com/italianska-kinopanorama-istorii-ot-planinata-2023-v-sofiya/

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.