Боровец се сдоби със станция за проверка на лавинни уреди

Сподели

Shares
Станция за проверка на лавинни предаватели
снимка: Боровец/ Станция за проверка на лавинни предаватели, горна станция кабинков лифт

В зимния ни курорт Боровец вече има монтирана техническа система за проверка на изправността на лавинни уреди (пипсове). Устройството се намира на горна станция на кабинковия лифт, в посока Маркуджиците. Чрез системата всеки посетител на курорта, който притежава лавинен предавател, може да се увери, че устройството му работи правилно в режим „предаване“, непосредствено преди спускане в зони със съществуваща лавинна опасност.

Системата на Боровец е само втората такава, на разположение на практикуващите фрийрайд в България: Първата се намира на хижа Рилски езера, в Рила. Наскоро БАССЕС е закупила терто такова устройство, което предстои да бъде монтирано на Витоша, на базата на ПСС до хижа Алеко. Апаратът, монтиран на Боровец, е закупен със средства на сдружение „Здраве,екология,туризъм“, по инициатива на БАССЕС.

В района на Маркуджик 2 са били монтирани и специални информационни табели, посочващи лавиноопасните зони в околността и даващи важна информация на тема лавинна безопасност.

Президентът на БАССЕС, Момчил Панайотов, похвали усилията на Боровец в посока по-голяма лавинна безопасност в зоната на курорта, като ги обобщи като „положителна стъпка“ и „адекватен и съвременен подход“.

табела лавиноопасни зони до Маркуджик 2
снимка: БАССЕС

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.