Ренан Йозтюрк – алпинист и автор на филми

0
 

Сподели

Shares

Мнозина смятат изкачването на връх Меру в Индия за най-трудното в света. През 2011 г. катерачните легенди Джими Чин и Конрад Анкер, заедно с Ренан Йозтюрк първи се изкачват по маршрута Перката на акулата. По време на този подвиг Йозтюрк в общи линии губи разсъдък за 24 часа, най-вероятно в резултат на мини-инсулт. 31-годишният алпинист обаче някакси се съвзема, изкачва върха и успява да помогне за заснемането на документален филм за изкачването, който впоследствие печели награди.

Ренан Йозтюрк – алпинист и автор на филми

„По сърце съм експедиционен катерач, разширяващ границите на най-трудното, в най-добрия стил“, леко нескромно казва той. „Но освен това искам да имам и щастието да прекарвам време с някои от най-добрите приключенци и да разказвам историята на живота им, която често се случва на откачени места.“

Йозтюрк е толкова привлечен към своето изкуство, колкото и към опасностите. Като оператор и режисьор в компанията за приключенски филми Camp 4 Collective, той използва особения си талант да се чувства най-добре на странни и предизвикателни места, за да заснеме зашеметяващи кадри.

„Обичам да участвам в приключението, освен че го снимам“, казва той. „Започнах като пейзажен творец и автор на филми, а катеренето просто винаги е присъствало. И тези занимания се развиват успоредно.“

Ренан Йозтюрк – алпинист и автор на филми

Постижения

• 2008: Йозтюрк, Чин и Анкер опитват да изкачат Меру по маршрута Перката на акулата, но са принудени да се върнат само на няколко часа под върха, след като храната им свършва.
• 2011: Йозтюрк изкачва 6310-метровия среден връх от масива, след като се възстановява от почти фатален ски инцидент, който го праща в кома.
• 2012: След петгодишни опити завършва заедно с катерачния си партньор Фреди Уилкинсън за първи път в историята траверса Зъба в Аляска – изкачване, което Йозтюрк нарича „личния ми проект Меру“.
• 2015: Филмът „Меру“, чийто оператор е Йозтюрк, печели наградата на публиката на фестивала „Сънданс“.

Какво следва?

Следващият проект на Йозтюрк е тайна, но той подсказва нещо за него: „Катерачните цели са толкова специфични, че не искаш да се урочасваш. Миналата година опитах нещо с Фреди Уилкинсън и Алекс Хонолд в Аляска и се оказахме с наритани задници, затова сега искаме да се върнем. Става дума за една от най-големите стени в щата, а изкачването ще бъде свободно.“ Йозтюрк подготвя и филм за траверса Зъба.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.