Гидовете на Шамони „говорят“ в Дом на киното

Чрез филм на Жил Шапаз и по време на "Две вечери на френското планинарско кино"

0


Дата на събитието: 23.02.2017

Сподели

Shares

В първата вечер, част от фестивала Две вечери на френското планинарско кино, ще можем да се насладим на още един филм, посветен на професията на планинския водач. GUIDES ET C-IE – ГИДОВЕ И СЪДРУЖИЕ гледаме на 23-и февруари в Дом на киното.

Гидове и съдружие, Две вечери френско планинарско кино
Снимка: Скрийншот трейлър „Гидове и съдружие“

Почиващ на свидетелствата на над 15 гида от Сдружението на планинските гидове в Шамони – най-старото в света, основано през далечната 1821 г., филмът ни запознава с историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на тази професия, която продължава да бъде обаятелна и днес. Запазената марка на Шапаз е да остави своите „герои“ да говорят: срещаме се с гидове, които на 80 и повече години продължават да придружават своите първи клиенти, а също и с надъхани младоци, изпълнени с енергия и споделящи изконните ценности и кодекса на водача. Особено място има посланието за съкровената връзка на приятелството, без която изкачването на един маршрут или връх не биха имали смисъл за водача. Филмът е и вдъхновяващ разказ за мисията на водача, който по думите на великия Ребюфа изпитва най-голямо удовлетворение от професията, когато „направи видим и открие този свят на високата планина“ за своите клиенти; водачът, който живее чрез радостта и възторга на своите клиенти. Но и водачът, който се поставя в услуга на осъществяването на най-голямата мечта на своите клиенти. On est des vrais passeurs d’emotion.

Срещаме се и с обратната страна на медала – съдбата на загиналите при изпълнениие на своя дълг гидове. Разбираме, че те не са свръхчовеци, имунизирани от стрес, че изкуството е в това да успееш да управляваш това свое състояние, да овладееш страха. Това е професия, която те учи на смирение. Филмът заразява с уважението, което гидовете имат към своите колеги, както и онази дълбоко вкоренена от поколения, любов и преклонение към планината. Тази любов, която трудно се вписва в консуматорски модел, в който потреблението доминира над мечтата.

Две вечери френско планинарско кино

В същата вечер ще можем да проследим и лентата „Светът на Гастон Ребюфа“/Le monde de Gaston Rebuffat. Прожекциите са с начален час 19:00, а повече за програмата можете да научите тук. Тук пък, е официалнта фейсбук страница на събитието, в която можете да следите всичко актуално.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.