Светът на Гастон Ребюфа идва в София

0


Дата на събитието: 23.02.2017

Сподели

Shares

На 23-и и 24-и февруари в Дом на киното ще можем да се насладим на Две вечери на френското планинарско кино. Първата от тях е посветена на професията на планинския водач и ще включва дискусия с участието на Асоциация „Планини и Хора – Сдружение на планинките водачи и водещи планински водачи”. Освен това обаче, в първата кино вечер ще можем да видим филма „Светът на Гастон Ребюфа”/Le monde de Gaston Rebuffat, режисиран от Жил Шапаз, който ще бъде и специален гост на кино вечерите.

Gaston Rebuffat/Гастон Ребюфа

LE MONDE DE GASTON REBUFFAT / СВЕТЪТ НА ГАСТОН РЕБЮФА (GASTON REBUFFAT 1921-1985)

„Обичам много моята професия на гид, тъй като тя е свързана с природата, звездите, скалата“. Роден в Марсилия, Ребюфа прави първите си стъпки в катеренето върху зъберите на Каланк, които благодарение на личния си авторитет успява да опази от промотърите – те са обявени за национален парк. Чрез ползването на много документални кадри филмът на Шапаз ни разкрива Алпите и столицата на алпинизма Шамони през златната епоха на алпинизма. Приет за член на Сдружението на гидовете в Шамони, Гастон Ребюфа посвещава живота си на планините и тяхната вертикална красота, както и на поетичната страна в професията на гида.

Повече от всеки друг той успява чрез серия от книги, които впоследствие филмира, да превърне планините в значим социален феномен и слага началото на един различен поглед върху снимането в планината, избора на място, на осветление, на мястото на алпиниста. През втората половина на ХХ век неговите кадри са източник на вдъхновение и съпровождат първите стъпки на човека от града в този свят от лед и скали. Във филмите, които продуцира – „Между земята и небето“, „Звезди и бури“, „Завладяните хоризонти“, той изгражда запомнящи се образи на фона на величествени панорами, придружени от музиката на Паганини и Моцарт. Ребюфа въвежда зрителя в речника на катерача. Със своята свръзка – нисичкият виолончелист Maurice Baquet разиграват серия от скечове aла Лаурел и Харди. Впечатлява грацията, с която Ребюфа се придвижва върху скалите, както и екипировката му – кожени обувки, катерачен голф и особено чорапите и пуловера му, подбрани специално от гледище на снимките с камера.

Като истински артист и виртуоз и в катеренето, и в създаването на визия, Ребюфа променя цялостно гледната точка към планините, а неговата снимка на иглите на Шамони е избрана от НАСА, за да представя Франция в мисията на сондата Voyager 2. Епохално е и значението на безспорно най-издаваната книга-албум за катерене в Алпите “Стоте най-красиви маршрута за катерене и преходи в района на Мон Блан” (1973), която остава еталон и днес.

Две вечери френско планинарско кино

Повече за събитието и програмата можете да научите тук, а в тази фейсбук страницата можете да следите всичко актуално около Двете вечери на френското планинарско кино.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.